vestnik

Kako preprečiti in zdraviti hallux valgus – nasveti za zdrave noge!

Vsebino omogoča Spletnik, 3. 5. 2023
Arhiv naročnika
Hallux valgus - zdravljenje.
Aktualno

Se vam je pojavila izboklina na palcu na nogi? Vam povzroča bolečine in normalno hojo? Hallux valgus oziroma deformacija nožnega palca je vidna sprememba stopala. Poškodba prizadene metatarzofalangealni sklep in povzroči odmik sklepa od telesa, posledica česar so bolečine, ki se ob nezdravljenju ali nepravilnem zdravljenju stopnjujejo.

Ali ste vedeli, da se hallux valgus pogosteje pojavi pri ženskah kakor moških?

V kliniki Medicofit verjamejo v celostno zdravljenje, kjer se zdravljenje pričene z diagnostičnim pregledom, akutno fizioterapijo in nadaljuje v kineziološki in postkineziološki del zdravljenja. 

Prisegajo na individualni rehabilitacijski proces, kjer se je individualno prilagojeno zdravljenje izkazalo kot najuspešnejši način zdravljenja.

Kako vodijo pacienta od bolečin zaradi hallux valgusa do svobodnega gibanja brez bolečin vam razkrivamo v nadaljevanju.

Hallux valgus

Metatarzofalangealni sklep, četudi je zdrav, ne slovi po stabilnosti, a to dosega s pomočjo statičnih (kosti, ligamenti) in dinamičnih stabilizatorjev (kite, mišice). 

Obdan je s tetivami mišic, ki ohranjajo naravno lego nožnega palca, vendar deformacija (hallux valgus) poveča lateralno deviacijo in s tem pritisk na notranjo stran sklepa, poškoduje pa tudi samo kost ter sklepni hrustanec. 

Zaradi tega prihaja do prekrivanja nožnega palca in sosednjih prstov, v primeru naprednejše poškodbe pa celo izpaha sklepa, spremembe biomehanike stopala, otežene hoje ter drugačnega vzorca te.

hallux valgus
Arhiv naročnika
Kako prepoznati hallux valgus?

Vzrok za nastanek hallux valgusa žal ni znan, se pa možnosti za razvoj pripisujejo različnim dejavnikom, od genske predispozicije do biomehanike stopala. 

Med dejavnike tveganja tako sodijo: 

- neprimerna obutev (visoke pete, ozki čevlji), 

- anatomsko stanje stopala (plosko stopalo), 

- nevromišične bolezni (multipla skleroza, cerebralna paraliza, kap) in 

- sistemske bolezni (posledica revmatoidnega artritisa so ohlapni ligamenti, ki lahko pripeljejo do razvoja hallux valgusa). 

Za nastanek tovrstne poškodbe zaradi povečanega pritiska na nožni palec so posebej dovzetni plezalci ter baletke.

Stopnja deformacije se določa glede na spodnje kazalnike:

nevtralna pozicija nožnega palca

do 10°

hallux valgus prve stopnje (manjša deformacija nožnega palca)

odstopanje med 15° in 20°

hallux valgus druge stopnje (srednja deformacija nožnega palca)

odstopanje med 20° in 30°

hallux valgus tretje stopnje (velika deformacija nožnega palca)

odstopanje nad 30°

hallux-valgus-stopnje
Arhiv naročnika
Hallux valgus - stopnje.

Poškodba se razvija postopoma, poleg opazne izbokline pa se hallux valgus kaže v obliki bolečin in občutljivosti prizadetega predela na dotik (toliko bolj, če prihaja do stika z obutvijo), občasno otekline, rdečine, otrdelosti sklepa ter kožne reakcije. 

Sam izraz izvira iz latinščine in pomeni največji prst (hallux) oziroma opisuje anatomsko pozicijo tega glede na longitudionalno os telesa (valgus).

Diagnostični pregled in zdravljenje

V kliniki Medicofit rehabilitacijski program individualno prilagodimo stopnji poškodbe in splošni psihofizični pripravljenosti posameznega pacienta, zaradi česar najprej opravimo temeljit diagnostični pregled

Ta tudi v primeru poškodbe, kot je hallux valgus, zajema fizični pregled, meritve obsega gibljivosti, mišičnega sorazmerja, biomehanike hoje in funkcionalnosti gibalnih vzorcev, kamor sodijo:

- ocena vzorca hoje, 

- vpliv stopalnega loka, 

- stopnja obremenitve stopala ter 

- ocena anatomske lege velikega palca (primerjava z ostalimi prsti na isti nogi in primerjava z velikim palcem na drugi nogi). 

Hkrati z vsem naštetim preverimo temperaturo, teksturo in senzibilnost kože.

Neustrezno zdravljenje hallux valgusa pripelje do burzitisa (vnetje burse), metatarsalgije (vnetje podplata) ali zvitih prstov (hammertoe), pa tudi napredovanja stopnje poškodbe, je z ustrezno rehabilitacijo pomembno pričeti čim prej. 

V kliniki Medicofit zdravljenje delimo na akutno fizioterapevtsko fazo, postakutno kineziološko fazo in postkineziološki program. 

Fizioterapija hallux valgusa 

Fizioterapevtski program v primeru sanacije hallux valgusa v prvi vrsti preprečuje poslabšanje deformacije. 

S pomočjo instrumentalne terapije (HiTOP elektroterapija, TECAR terapija, LASER terapija) dosežemo kontrolo nad simptomi. 

Kasneje z manualno terapijo ter sklepno stabilizacijo povečamo obseg gibljivosti in zmanjšamo napetosti, medtem ko z vadbo ponovno normaliziramo mišično moč ter povrnemo kontrolo. 

Poudarek je torej na krepitvi mišic in ligamentov ter ponovni vzpostavitvi ravnotežja in obremenitvi stopala.

Kinezioterapija hallux valgusa 

Hallux valgus pripelje do povečane obremenitve zunanjega dela stopala in kompenzacijskega gibanja, kar kineziološka rehabilitacija ustrezno odpravlja. Osredotoča se na stabilnost, ohranjanje ravnotežja in povrnitev mišičnega ravnovesja. 

Strokovnjak kineziologije sestavi kineziološki program za krepitev tako intrinzičnih kot ekstrinzičnih mišic, kar privede do polne obremenitvene sposobnosti gležnja, kolena ter kolka.

Preventivni kineziološki program, vezan na poškodbo hallux valgusa 

V kliniki Medicofit so pripravili preventivni kineziološki program, katerega se udeležijo pacienti po zdravljenju hallux valgusa. 

Z izvajanjem specialnih, individualno prilagojenih vaj je treba nadaljevati tudi po uspešni sanaciji poškodbe, kot je hallux valgus. S tem vzpostavimo optimalno delovanje telesa in obenem preprečimo ponavljanje poškodbe.

V večini primerov zadostuje konservativno zdravljenje, saj je operacija potrebna le v naprednejših stadijih poškodbe. 

V kliniki Medicofit verjamejo v celostno zdravljenje, kjer vas vodijo do polne moči in gibalne funkcije v stopalu. Omogočijo vam ponovno svobodno živeti brez bolečin.

spletnik zdrave-nog