vestnik

Kako ravnati v vročih dneh?

Vestnik.si, 19. 6. 2024
Vanesa Jaušovec
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Poletje je tu, z njim pa tudi visoke temperature, slednje naše telo dodatno obremenijo.

Mnogi so že nestrpno čakali vroče poletne dni, ki naznanjajo čas počitnic in potovanj.
Visoke temperature pa ne pomenijo le začetka sezone kopanja in ostalih poletnih radosti, vročina s sabo prinaša tudi številne neugodne posledice za naše telo.

Resne posledice 

Vse pogostejši in intenzivnejši vročinski valovi lahko negativno vplivajo na zdravje, še posebej na zdravstveno stanje najbolj ranljivih skupin.
Dolgotrajna izpostavljenost visokim temperaturam lahko povzroči kožne izpuščaje, vročinske krče, izčrpanost, omedlevico (kratkotrajno izgubo zavesti) in v skrajnih primerih vročinsko kap.

Kdo je najbolj na udaru?

Vročina še posebej ogroža naslednje skupine prebivalstva:
  • Starejše osebe, otroke in nosečnice, ki so bolj občutljivi na okoljske spremembe.
  • Bolnike, kot so tisti z boleznimi, ki vplivajo na uravnavanje telesne temperature (npr. srčno-žilne bolezni, obolenja dihal, sladkorna bolezen, ledvična obolenja, duševne motnje), nepokretne osebe ter tiste z drisko, bruhanjem ali povišano telesno temperaturo.
  • Osebe s socialno-ekonomskimi težavami, brezdomce, socialno izolirane osebe ter tiste z omejenim dostopom do zdravstvenih storitev.
  • Osebe, izpostavljene okoljskim dejavnikom, kot so prebivalci slabše izoliranih bivalnih prostorov, delavci na prostem, ter prebivalci mest.
Kako se lahko izognemo tveganju?
Za preprečevanje težav, povezanih z visokimi temperaturami, je ključno zmanjšanje obremenitve telesa s toploto. Priporočljivo je zadrževanje v senci ali hladnejših prostorih, še posebej za otroke in živali, ki jih nikoli ne smete pustiti v parkiranih vozilih.
Izberite primerna oblačila, ki omogočajo telesu, da se ohlaja. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) svetuje uporabo lahkih in ohlapnih oblačil, saj le ta preprečujejo pregrevanje.
Pijte dovolj tekočine, predvsem hladno vodo iz pipe, da nadomestite izgubljeno tekočino. Izogibajte se pijačam, ki vsebujejo kofein, alkohol ali velike količine sladkorja, saj lahko prispevajo k dehidraciji.
Zaščitite se pred sončnimi žarki, še posebej med 10. in 17. uro, ko je sonce najmočnejše. Uporabljajte sončna očala, pokrivala za glavo, primerna oblačila in sončno kremo z ustreznim zaščitnim faktorjem.

Ne pozabite na štirinožne prijatelje

Poletne temperature asfalt segrejejo na nevarne ravni, kar lahko povzroči resne opekline na pasjih blazinicah, opozarjajo na Društva za zaščito živali Pomurja. Da bi zaščitili svojega psa, morate upoštevati naslednje nasvete. 
Psa peljite na sprehod zgodaj zjutraj ali pozno zvečer. Temperatura asfalta je takrat nižja, kar zmanjšuje tveganje opeklin.
Poleg tega preverite temperaturo asfalta. Preden greste na sprehod, položite svojo roko ali boso nogo na asfalt za 30 sekund. Če vam je prevroče, je prevroče tudi vašemu psu.

Uporabite pasje obuvalo. Če je sprehod čez dan neizogiben, poskrbite, da bo vaš pes obut v primerno obuvalo, ki ga bo zaščitilo pred vročim asfaltom.
Društvo za zaščito živali še svetuje izbiro ustreznih površin za sprehod. Če imate možnost, raje sprehajajte psa po travnatih površinah, makadamskih ali gozdnih poteh, ob tem pa bodite pozorni na prostoživeče živali v naravi in spoštujte njihov habitat.
Ne pozabite na hidracijo. Vedno imejte s seboj dovolj vode, da preprečite dehidracijo vašega ljubljenčka.
vročina vročinski-val poletje nijz ukrepi