vestnik

Kako so silvestrovali na številki 113: Klicali so jih tudi, da jim voščijo srečo

ABE, 1. 1. 2020
Aleš Cipot
Borut Tanšek, Danilo Kavaš in Jožef Vaš so noč preživeli delovno.
Aktualno

Preverili smo, kako so prehod v novo leto pričakali v Operativno-komunikacijskem centru Policijske uprave Murska Sobota.

Trije policisti Policijske uprave Murska Sobota (PUMS) so kot uslužbenci Operativno-komunikacijskega centra (OKC) prehod iz starega v novo leto preživeli delovno. OKC je služba znotraj policije, ki je javnosti bolj znana po telefonski številki policije 113. To je številka za klice v sili oziroma interventne klice tistih, ki potrebujejo pomoč policije. Danilo Kavaš je v noči na sredo bil vodja izmene. Sicer 21 ljudi službuje v OKC, da pa so Kavaš, Borut Tanšek in Jožef Vaš službovali prav na silvestrovo, je dogovor znotraj OKC. Na pet let pride običajno vsak od njih na vrsto, da mora za ta praznik v službo.

silvestrovanje, murska-sobota, ognjemet
Aleš Cipot
Silvestrovo. Slika je simbolična.

Kavaš je za Vestnik.si dejal, da je noč minila mirno, na številko 113 so sprejeli okoli 100 klicev. Nekaj tudi takih, ko so jih klicatelji zgolj poklicali in jim voščili le srečo in uspešno novo leto.

Klice po nujnosti in prioriteti ukrepanja na OKC delijo na nujne interventne dogodke, ko je nujno potrebna prisotnost policistov na kraju dogodka, interventne dogodke, ko policisti morajo priti na kraj dogodka, in neinterventne klice, kadar prisotnost policistov ni potrebna. Policisti OKC PUMS sprejmejo na leto okoli 25 tisoč klicev, tretjina pa je takih, ki zahtevajo takojšen odhod policistov na pomoč.

silvestrovanje, murska-sobota, ognjemet
Aleš Cipot
OKC. Slika je simbolična.

Pri klicu na številko 113, je poudaril Kavaš, povejte: kaj se je zgodilo (prometna nesreča, kaznivo dejanje, pretep), kje se je dogodek zgodil (kraj, vrsta ceste, smer vožnje, bližina vidnejših objektov), kdaj se je zgodilo (ali ste na dogodek naleteli ali ste udeleženec dogodka), ali je kdo poškodovan, število udeležencev (vozil, oseb) in druge podatke, ki bi pripomogli k varnosti prijavitelja in drugih občanov. »Naša skrb je, da sprejmemo vsak klic na številko 113, saj ob zvonjenju ne vemo, ali gre za nujni klic ali ne,« je še povedal Kavaš.

Tako pa je videti presek dogodkov 31. decembra 2019.

»Za silvestrovo smo pomurski policisti obravnavali dve prometni nesreči, ki sta se končali le z materialno škodo, devet kaznivih dejanj, osem kršitev javnega reda in miru, pridržali eno osebo in dva požara. Na področju kriminalitete so soboški policisti obravnavali poškodovanje osebnega avtomobila, vlom v garažo od koder je bila ukradena motorna žaga, zasegli bankovca za 50 in 20 EVR za katera se sumi, da sta ponarejena, tatvino registrskih tablic z oznako MS RH-373, nasilje v družini, kjer je bil kršitelju izrečen ukrep prepovedi približevanja in preprečitev uradnega dejanja policistu. Radgonski policisti pa so obravnavali tatvino denarja in dokumentov iz ženske torbice ter dva vloma v stanovanjski hiši od koder je bil ukraden denar. Javni red in mir je bil kršen štirikrat na javnem kraju in štirikrat v zasebnih prostorih. Kršitelj, ki je kršil javni red v gostinskem lokalu in se kljub intervenciji policistov ni hotel pomiriti, je bil pridržan. V Črešnjevcih je zaradi iztekanja goriva prišlo do požara na mopedu. V Ljutomeru pa je zagorelo starejše votlo drevo. Oba požara so pogasili gasilci. Policisti Policijske uprave Murska Sobota želimo vsem občankam in občanom varno in uspešno leto 2020.«

policija okc