vestnik

Kako so zaradi prometnih prekrškov sploh kaznovani tujci v Sloveniji? 

ABE, 13. 8. 2018
Nataša Juhnov
Slovenski policisti kaznujejo tudi tuje voznike. 
Aktualno

Če tujec globe ne poravna, mu lahko policisti zaradi zavarovanja plačila globe na podlagi potrdila odvzamejo osebne dokumente oziroma dokument o vozilu in tovoru, če gre za avtoprevoznike. Namesto prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja sodišča lahko tujcu izrečejo prepoved uporabe tujega vozniškega dovoljenja na ozemlju Slovenije za dobo enega leta.

Dogodek iz 1. avgusta v Občini Kuzma, ko je pri Martinju voznik avtomobila zapeljal s ceste in v drevo, je sprožil tudi vprašanje -Kako so zaradi prometnih prekrškov sploh kaznovani tujci v Sloveniji?

Če tujec dobi 18 kazenskih točk, Slovenija sicer ne more razveljaviti vozniškega dovoljenja, ki ga je izdala tuja država, lahko pa za zagotavljanje načela enakosti sodišče tujcu za eno leto prepove uporabo vozniškega dovoljenja na ozemlju Slovenije.


Tujec je takrat, kot so kmalu ugotovili policisti, vozil krepko opit, obenem pa je imel še pretežko nogo na stopalki za plin, zato je zgrešil cesto. Odnesel jo je le z odrgninami; veliko težji udarec ga je doletel pri sodniku za prekrške, kjer sta mu bili izrečeni globa in prepoved vožnje v Sloveniji za obdobje enega leta.
Prometna nesreča, kvalificirana kot prekršek, kot je bila ta v Martinju, se obravnava po postopku o prekršku na sodišču. Postopek o prekršku se začne takoj. Če tujec dobi 18 kazenskih točk, Slovenija sicer ne more razveljaviti vozniškega dovoljenja, ki ga je izdala tuja država, lahko pa za zagotavljanje načela enakosti sodišče tujcu za eno leto prepove uporabo vozniškega dovoljenja na ozemlju Slovenije.


Tuje voznike, ki storijo kazni za prekrške, ki sicer ne pomenijo prepovedi vožnje v naši državi, pa nočejo ali ne morejo takoj plačati globe, doleti ukrep po določbi zakona o prekrških, ki govori o zavarovanju izvršitve plačila globe. To pomeni, da se tujcu na kraju odvzamejo osebni dokumenti, dokumenti o vozilu – tudi registrske tablice – in tovoru, storilcu prekrška pa se naloži plačilo globe. Ko plača globo, se mu dokumenti vrnejo.

Pgd Murska Sobota
Zaradi nesreče v Martinju tujec eno leto ne bo smel voziti avtomobila v Sloveniji. 
prekrški tujci policija temno
Kaj zdaj berejo drugi