vestnik

Kako Sopotnik skrbi za kmete, so predstavili tudi v Prekmurju

D. N., 30. 11. 2023
Jure Kljajić
Leta 2023 je sistem za spremljanje površin postal eden od obveznih elementov integriranega sistema, s katerim agencija izvaja upravne preglede za zahtevke v zvezi s površino.
Aktualno

Pri vnosu se še vedno pojavljajo številne napake, zato so za vlagatelje pripravili več delavnic in predstavitev.

Agencija Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja (ARSKTRP) je pred dvema letoma razvila spletno aplikacijo Sopotnik, ki omogoča vpogled v stanje prijavljenih površin iz zbirnih vlog ter spremljanje poteka sprememb na površinah kmetijskega gospodarstva za aktivacijo plačilnih pravic in plačil območjem z naravnimi ali drugimi posebnimi omejitvami. Aplikacija na osnovi pogostih in brezplačnih posnetkov visoke ločljivosti omogoča spremljanje stanja na kmetijskih površinah skozi celotno rastno obdobje, tudi na primer oranje, rast, setev in košnjo, hkrati pa omogoča komunikacijo med ARSKTRP in nosilci kmetijskih gospodarstev, kar vključuje morebitna opozorila, pojasnila, obvestila in povratne informacije. Namen aplikacije je namreč pravočasno urediti vsa morebitna neskladja oziroma pomanjkljivosti na zahtevkih zbirnih vlog. Nosilec kmetijskega gospodarstva se mora v aplikacijo prijaviti z uporabniškim imenom in geslom, ki ju je prejel ob oddaji zbirne vloge, aplikacija pa je namenjena vsem, ki obdelujejo več kot en hektar in zanj vlagajo tudi subvencijo.



Odziv nezadovoljiv

Leta 2023 je sistem za spremljanje površin postal eden od obveznih elementov integriranega sistema, s katerim agencija izvaja upravne preglede za zahtevke v zvezi s površino. Agencija je od 1. avgusta do 15. oktobra letos objavljala rezultate ugotovitev v aplikacijo Sopotnik, vlagatelji zbirnih vlog pa so imeli nato čas, da so morebitna neskladja oziroma napake, storjene pri vnosih, popravili in se tako izognili sankcijam. V ta namen je tudi Kmetijsko-gozdarski zavod Murska Sobota pripravil pet predstavitev delovanja aplikacija za vlagatelje, ki jih to zadeva. Predstavitve so potekale v Skakovcih, Večeslavcih, Kraščih in na Gornjih Slavečih, izvajal pa jih je Slavko Krpič iz Javne službe za kmetijsko svetovanje Cankova. Kot je pojasnil, je bil odziv na predstavitve skromen, na posamezni delavnici, kjer so tudi v praksi prikazali uporabo aplikacije, je bilo med 15 do 20 slušateljev. »Glede na to, koliko napak se pojavlja pri vnosu v aplikacijo, bi moral biti odziv veliko večji. Največ napak je pri vnosu podatkov o beljakovinastih rastlinah, pa o ohranjanju trajnega travinja. Te napake v večini primerov popravljamo kmetijski svetovalci,« pravi Krpič.

računalnik
Dreamstime
Agencija Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja (ARSKTRP) je pred dvema letoma razvila spletno aplikacijo Sopotnik, ki omogoča vpogled v stanje prijavljenih površin iz zbirnih vlog ter spremljanje poteka sprememb na površinah kmetijskega gospodarstva za aktivacijo plačilnih pravic in plačil območjem z naravnimi ali drugimi posebnimi omejitvami.


Upravne sankcije

V primeru neodprave neskladij v aplikaciji namreč vlagatelje doletijo tudi upravne sankcije, in sicer tako za čezmerno prijavljeno površino kot za nepravilno prijavljeno površino. V kolikor se za skupino kmetijskih rastlin ugotovi čezmerna prijava površine, se ta zavrne, če ne predstavlja več kot 20 odstotkov ugotovljene površine, poleg tega se za to skupino kmetijskih rastlin zavrne še znesek zahtevanega plačila, ki predstavlja dvakratnik čezmerno prijavljene površine. Če čezmerna prijava površine predstavlja več kot 20 odstotkov ugotovljene površine ali je ta večja od dveh hektarjev, se ta površina zavrne, v celoti se zavrne tudi znesek plačila za to skupino kmetijskih rastlin. Če gre za več kot 50 odstotkov ugotovljene površine, se čezmerno prijavljena površina zavrne, zavrne se tudi znesek plačila za to skupino kmetijskih rastlin, prav tako se upravičencu naloži dodatna upravna sankcija, ki je enaka znesku zahtevanega plačila, ki za ta zahtevek predstavlja čezmerno prijavljeno površino. V primeru, da je za prijavljeno površino zahtevka ugotovljena nepravilna prijava površine, se upravne sankcije določijo tako, da se upravičencu znesek vseh plačil zahtevkov iz zbirne vloge v zvezi s površino zmanjša za odstotek. Ta se izračuna tako, da se nepravilno prijavljena površina deli s površino vseh kmetijskih površin kmetijskega gospodarstva, prijavljenih v zbirni vlogi, in se pomnoži s 100.

sopotnik kmetijstvo