vestnik

Kakovost zraka v Murski Soboti lahko spremljate preko pametnih senzorjev

Vestnik, 15. 2. 2020
MOMS
Sistem za samodejno obveščanje o povišanju koncentracije prašnih delcev naj bi začel delovati prihodnji mesec.
Aktualno

Zaradi povišanih koncentracij zdravju škodljivih prašnih delcev PM10 in PM2,5 so se v Mestni občini Murska Sobota odločili, da bodo omenjene vrednosti spremljali na novih lokacijah in z implementacijo ter integracijo pametnih senzorjev.

Poleg dveh že vzpostavljenih merilnih naprav želijo s pametnimi senzorji občane obveščati o povišanih vrednostih delcev ter jih hkrati opozoriti, da naj se v tem času ne zadržujejo na prostem, če to res ni nujno potrebno. Nov sistem, ki naj bi se začel izvajati v prihodnjem mesecu, namreč omogoča samodejno obveščanje vrtcev, šol, domov za starejše in drugih javnih inštitucij o povišanju koncentracije škodljivih prašnih delcev.  

Na lokaciji MOMS so sicer že postavljeni trije senzorji, in sicer v Rakičanu, na Cankarjevi ulici v Murski Soboti ter na Bakovski ulici, kjer je nova merilna naprava. Kakšna je kakovost zraka v Murski Soboti v realnem času, pa lahko spremljate na tej povezavi. 

Vzpostavitev senzorike in platforme za zbiranje in posredovanje podatkov se je izvedla v projektu City Cooperation II, v okviru programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Avstrija.

merilne-naprave kakovost-zraka