vestnik

Kakšna je kazen za uporabo mobilnega telefona med vožnjo?

Vsebino omogoča Spletnik, 20. 7. 2023
Arhiv naročnika
Kazen za uporabo mobitela med vožnjo.
Aktualno

Uporaba mobilnih telefonov se sicer ne beleži med vzroke prometnih nesreč, vendar so vse večji motilci pozornosti za varno udeležbo v prometu. Problematika uporabe mobilnih telefonov je tudi ena izmed prioritet Agencije za varnost v prometu, zato so tudi kazni vedno večje.

Vsakdo je že opazil, da se ljudje za volanom ličijo, lakirajo nohte, brskajo po torbicah in uporabljajo telefone – pa ne samo za klicanje, ampak tudi za pisanje SMS sporočil in brskanje po spletu! Vse to ima lahko za vas in druge udeležence v prometu usodne posledice.

Posledice uporabe telefona med vožnjo

Dejstvo je, da uporaba mobilnih telefonov med vožnjo na voznike vpliva negativno. 

Dokazano je, da uporaba mobilnega telefona med vožnjo:

- bistveno zmanjša zbranost voznikov, 

- podaljša reakcijski čas za 50 %, 

- zmanjšano pa je tudi zaznavanje okolice in prometa. 

Zaradi tega lahko spregledajo in počasneje reagirajo na pomembno prometno signalizacijo, se prepočasi odzovejo na nepredvidljive razmere na cesti, zavorni čas je daljši, vse to pa lahko vodi v hudo prometno nesrečo z usodnimi posledicami.

telefon, vožnja
Arhiv naročnika
Uporaba mobilnega telefona med vožnjo.

Če med vožnjo uporabljate mobilni telefon, je možnost, da boste imeli prometno nesrečo, kar za 23-krat večja! 

Vozniki in voznice pa se še vedno premalo zavedajo, da lahko telefonski klic in pisanje SMS sporočil lahko tudi počaka, medtem ko njihovo življenje in življenje ostalih udeležencev v prometu ne. 

Uporaba telefona med vožnjo vas lahko močno udari po žepu

Na žalost pa je uporaba mobilnih telefonov med slovenskimi vozniki vedno bolj prisotna. Po podatkih Agencije za varnost v prometu med vožnjo uporablja mobilni telefon kar 75 % voznikov v Sloveniji. Policija je v letu 2018 ugotovila 22.704 kršitev in izdala 17.465 plačilnih nalogov ter 5.239 opozoril voznikom, v letu 2020 pa je bilo že 36.770 kršitev!

Zaradi vse večje razširjenosti uporabe mobilnih telefonov v Sloveniji in premajhnega zavedanja o posledicah prometnih nesreč, ki jih predstavlja uporaba mobilnih telefonov med vožnjo, se policija in Agencija za varnost v prometu neprestano prizadeva za strožje kazni. 

Avgusta 2021 so bile tako sprejete spremembe in dopolnitve Zakona o pravilih cestnega prometa, po katerem je kazen za voznike, ki med vožnjo uporabljajo mobilni telefon, 250 EUR, kršitelji pa prejmejo tudi 3 kazenske točke.

kazen-za-uporabo-telefona-med-voznjo
Arhiv naročnika
Kazen za uporabo mobitela med vožnjo.

Razveseljivo je, da stroge kazni že prinašajo rezultate. V letu 2021 se je število kršitev zmanjšalo na 33.297, v letu 2022 pa jih je bilo do 17.11. »le« še 22.727.

Kako pa je s kaznimi za uporabo mobilnega telefona med vožnjo v drugih državah?

Na tem področju se posamezne države odločajo za različne pristope, kako voznike spodbujati k bolj premišljeni uporabi mobilnih naprav. Eden od teh je tudi sankcioniranje. 



Kazni za uporabo mobilnega telefona med vožnjo se med posameznimi državami zelo razlikujejo. 

V sosednji Hrvaški je predvidena globa 70 EUR, v Avstriji 100 EUR, na Madžarskem med 50 in 100 EUR in v Italiji celo med 160 in 640 EUR, odvisno od okoliščin. 

Italijanski policisti vam lahko v primeru uporabe mobilnega telefona med vožnjo celo za dva meseca odvzamejo vozniško dovoljenje.

Vendar to še vedno ni najstrožja kazen. Najvišja kazen za uporabo mobilnega telefona med vožnjo je v Veliki Britaniji, in sicer boste zanjo morali odšteti kar 1.100 EUR, seveda odvisno od okoliščin. 

Če pa se odpravljate v druge države, potem boste morali za uporabo mobilnega telefona v Nemčiji plačati od 100 do 200 EUR, v Franciji 135 EUR, v Španiji 200 EUR, na Portugalskem od 120 do 600 EUR in v Romuniji 125 do 155 EUR.

Izognite se posledicam uporabe telefona med vožnjo

Policija in Agencija za varnost v prometu vsem voznikom in voznicam svetujeta, naj med vožnjo ne uporabljajo mobilnega telefona. Namesto tega naj se raje varno ustavijo na primernem mestu in opravijo telefonski klic ali pošljejo SMS.

Najboljša alternativa uporabi telefona med vožnjo je prostoročno telefoniranje. Večina najnovejših modelov vozil, ima danes že vgrajene multimedijske enote, ki jim omogočajo to funkcijo, za vse ostale pa je najboljša rešitev avtoradio s prostoročnim telefoniranjem.

avtoradio-multimedijska-enota
Arhiv naročnika
Avtoradio - multimedijska enota.

V podjetju Tomba so vam na voljo multimedijske avtoradio enote za različne znamke in modele vozil. Pri izbiri vam tudi ustrezno svetujejo in jih strokovno montirajo ter na ta način poskrbijo za varno in brezskrbno vožnjo.

Ne dovolite, da vam uporaba mobilnega telefona med vožnjo izprazni vašo denarnico. Izognite se visokim kaznim in si priskrbite avtoradio s funkcijo prostoročnega telefoniranja.

spletnik vožnja telefon