vestnik

Kakšni so bili prvi Slovani v Soboti? 

A. Nana Rituper Rodež, 17. 6. 2018
A. Nana Rituper Rodež
Za vedno na Plesah: Slovani v Soboti.
Aktualno

V Pomurskem muzeju Murska Sobota so na Poletno muzejsko noč oprli novo razstavo Za vedno na Plesah, prvi Slovani v Soboti. Razstavo je pripravil arheolog Samo Sankovič, ki je na podlagi najdb v grobovih prišel do novih in zanimivih spoznanj.  

Razstava dopolnjuje vpogled v vedenje o tem, kako so se na tem območju naselili in živeli Slovani. Na podlagi arheoloških izkopavanj v letih od 2014 do 2016 na Plesah, na območju vzhodne soboške obvoznice, je njihovo zgodbo predstavil arheolog Samo Sankovič.



Pri arheoloških izkopavanjih v treh sezonah so odkrili tudi večje grobišče s 31 grobovi, ki velja doslej za največje slovansko grobišče iz zgodnjega srednjega veka v Pomurju. Nastajalo bi naj od konca 8. stoletja do začetka 10. stoletja. Čeprav so na tem območju tudi najdbe iz drugih zgodovinskih obdobij, od bakrene dobe naprej, pa so se tokrat osredotočili na slovansko poselitev, saj je najdba izjemna iz več razlogov. V grobovih so med drugim našli zanimive predmete in odkrili nov način pokopa, kakršen je značilen za Slovane severno od Donave, ne pa za tiste, ki so se naselili južneje. Kdo so bili ti torej Slovani?

425b285f00788b7f119442f20e878a96
A. Nana Rituper Rodež
Slovanke v Soboti so že v 8. stoletju nosile zelo pisan in dragocen nakit.


Kot je povedal Sankovič lahko po analizah kosti in drugih najdb sklepamo, da so živeli v precej težkih življenjskih razmerah, da so opravljali zelo težka dela, povprečna starost umrlih pa je bila dobrih 28 let, če odštejemo tiste, ki niso dočakali odraslosti, pa dobrih 33 let. Oblačili so se zelo preprosto, nosili pa so tudi nakit in imeli druge dodatke, ki so jih našli v grobovih, lončke, različen nakit, ogrlice, prstane, uhani ter tudi nože in puščice. »Zanimivo pa je, da so tukaj pokopane Slovanke nosile ogrlice s pisanimi jagodami, v modri, rumeni, zeleni, beli in tudi drugih barvah. To je bil nakit iz stekla, ki je bil takrat zelo moderen po celi Evropi, uvažali pa bi ga naj iz Bližnjega vzhoda in je bil precej dragocen,« je ob tem povedal Sankovič.

8d34d87152a7bd6af30feb29f7d687bb
A. Nana Rituper Rodež
Na razstavi Slovani v Soboti, avtor Samo Sankovič na sredini.


Na razstavi so podrobneje predstavili tudi način pokopa, ki je presenetljiv, saj je šlo za pokop v gomile. Do tega odkritja na Plesah se arheologi pri nas še niso srečali z grobišči, kjer bi Slovani namensko za svoje umrle delali gomile, so jih pa pokopavali že v obstoječe. Sicer pa gre pri tem grobišču za plano grobišče, kjer so umrle pokopavali v iztegnjenem položaju ležeče na hrbtu z glavo proti zahodu. Najbolj presenetljiva pa je bila najdba dveh gomil, v grobovih pa so, našli tudi bogat nakit, kakršnega do zdaj v Prekmurju še niso odkrili.

29630f78c2d7682ba8ed081c71b2663d
A. Nana Rituper Rodež
Razstava Za vedno na Plesah: Slovani v Soboti.

A. Nana Rituper Rodež
Razstava Za vedno na Plesah: Slovani v Soboti Fotografija 
Prvi Slovani Način pokopa Samo Sankovič Pomurski muzej Murska Sobota