vestnik

Kakšno vizijo ima nova lastnica za kmetijo na obrobju Prosenjakovec?

R. Š., 16. 9. 2023
Damjana Nemeš
Jahalni tabor na Kocljevini v Prosenjakovcih.
Aktualno

Z avgustom je zavod Kocljevina, ki od leta 2015 na obrobju Prosenjakovec upravlja eko socialno kmetijo, zamenjal lastništvo. Stoodstotna lastnica zavoda je postala družba Grajski vrtovi v lasti Lucije Kadiš.

Deleža je po neznani ceni odkupila od dotedanjih lastnikov Alojza Kavaša, pionirja ekološko-socialnega kmetijstva v Pomurju, ki se je pred tem upokojil, in Matjaža Modra. Lucija je hčerka Matevža Kadiša, znanega podjetnika, ki je tudi prokurist v družbi Grajski vrtovi, sicer pa Kadiševi upravljajo več podjetij, med drugim priljubljeno turistično naselje Panonska vas v Tešanovcih. 

goričko-homes, lucija-kadiš, grajski-vrtovi, matevž-kadiš, panonska-vas
Damjana Nemeš
Lucija Kadiš je nova direktorica in prek svoje družbe Grajski vrtovi tudi lastnica zavoda Kocljevina. Ob njej oče Matevž Kadiš. Foto Damjana Nemeš

Posestvo Kocljevine, ki zajema nekdanjo stražnico oziroma poznejši objekt begunskega centra ter pripadajoča kmetijska zemljišča, je danes v lasti moravskotopliške občine, ki je nepremičnine pred leti brezplačno dobila od države, zavod Kocljevina pa bo tudi pod novim lastništvom najemnik nepremičnin. Po naših informacijah je zavod Kocljevina z moravskotopliško občino podpisal štiriletno pogodbo. Kot nam je potrdila Kadiševa, ki od lani upravlja tudi apartmajsko naselje v Prosečki vasi, za zdaj velikih sprememb ni v načrtih.

kocljevina, jahalni-tabor, prosenjakovci
Damjana Nemeš
Nekoč je na Kocljevini v Prosenjakovcih potekal jahalni tabor.

V ospredju tako ostaja dejavnost eko socialne kmetije s poudarkom na pridelavi zelišč ter zaposlovanju ranljivih družbenih skupin, pri čemer je trenutno zaposlenih devet oseb. Ob tem, kot poudarja mlada podjetnica, bodo že v času krompirjevih počitnic na kmetiji priredili tabore za otroke, da se bodo lahko poučili o ekološkem kmetijstvu in še o čem. V prihodnosti pa ni povsem izključeno, priznava direktorica, da bi dejavnost razširili tudi na turizem, ki je, kakor tudi socialno podjetništvo, Kadiševim blizu.

kocljevina panonska-vas lucija-kadiš Prosenjakovci