vestnik

(KANDIDATKA ZA SLOVENKO LETO) V domačem okolju ponosni na Matejo Zver

Ines Baler, 28. 1. 2024
Facebook Spusu SKN St. Pölten
Mateja Zver je od leta 2015 članica avstrijskega kluba St. Pölten.
Aktualno

Velika želja ostaja nastop na evropskem ali svetovnem prvenstvu.

Revija Jana tudi letos izbira Slovenko leta. Med enajstimi kandidatkami, katerih delo in prizadevanja za boljši svet je prepoznala komisija, je tudi nogometašinja Mateja Zver iz Gornje Bistrice. »Je ena naših najboljših nogometašinj, dolgoletna članica in kapetanka ženske nogometne reprezentance, ki je za državni grb prvič nastopila že s 14 leti. Da v najpomembnejšem športu na zemeljski obli za ženske ni tako dobro poskrbljeno kot za njihove moške kolege, je bolj ali manj jasno. Vendar pa to ne pomeni, da se je treba s tem sprijazniti. In Mateja Zver se je kot prva podpisana skupaj s 30 soigralkami v slovenski ženski nogometni reprezentanci v javnem pismu odločno uprla diskriminaciji in seksizmu ter opozorila na zaostajanje pri razvoju in nedopustne strokovne napake. Dosegle so ne samo odstop selektorja, temveč tudi mlajšim generacijam športnic pokazale, da je treba namesto tihega trpljenja povzdigniti glas in se postaviti zase, za spremembe na bolje,« so Pomurko predstavili organizatorji izbora. Z njo smo se pogovarjali tudi mi in dejala nam je, da ji je v veliko čast, da se je znašla med kandidatkami za Slovenko leta 2023. »Ko so me poklicali iz revije Jana, sem bila zelo presenečena, kajti česa takega nisem pričakovala.« Prejela je veliko pozitivnih odzivov iz okolice. »Zelo sem bila vesela, ko sem prebirala in dobivala sporočila, da me iz domačega okolja podpirajo in so ponosni name.«

slovenka-leta, kandidatka
Mateja J. Potočnik
Mateja Zver bo marca dopolnila 36 let, nogomet pa obožuje že od malega. Pravi, da je fantom dokazala, da žogo obvlada kot oni, nato so jo sami vabili, naj igra z njimi.

Eden glavnih razlogov, da se je znašla med kandidatkami, je torej oster nastop proti nepravičnemu odnosu strokovnega vodstva reprezentance do igralk. Selektor Borut Jarc je po njihovem nastopu odstopil, namesto njega je na selektorski stolček sedel Saša Kolman. Kako so igralke s stanjem v reprezentanci zadovoljne sedaj? Poletje je bilo po besedah Zverove zaradi vsega preteklega dogajanja težko, a se je potem stanje lahko končno malo umirilo. »Zelo smo vesele, da so se stvari spremenile na bolje in da se nam je uspelo dogovoriti. Igralke smo zadovoljne, dobile smo mlad strokovni štab, trenerji so tudi sami profesionalci in reprezentanti, ki imajo veliko nogometnih izkušenj,« pove. 



Še uživa v igri

Mateja Zver je od leta 2015 članica avstrijskega kluba St. Pölten. V sezoni 2023/24 jim kaže odlično, po jesenskem delu prvenstva so v vodstvu, pred drugouvrščenim klubom Altach/FFC imajo pet točk naskoka. Januar je za ekipo naporen. »Premora nismo imele, saj nastopamo v skupinskem delu lige prvakinj in smo bile proste le za praznike. V ligi nam kaže spet dobro, ampak če ne bomo prave do konca prvenstva, se lahko hitro zgodi preobrat. V Avstriji se iz leta v leto dviga kakovost ženskega nogometa,« opaža in to pripisuje tudi temu, da ima vse več klubov tudi žensko sekcijo. V skupini B lige prvakinj je St. Pölten trenutno na četrtem mestu, v sredo jih čaka še tekma z norveško ekipo Brann. Pomurska nogometašinja si želi dobrih nastopov tudi v prihodnje, njena neizpolnjena želja pa ostaja nastop na enem od velikih tekmovanj, torej na evropskem ali svetovnem prvenstvu. 

Mateja Zver, Slovenija, nogomet
NZS
»Ko so me poklicali iz revije Jana, sem bila zelo presenečena, kajti česa takega nisem pričakovala,« pravi slovenska kapetanka.

Letos marca bo dopolnila 36 let. Se morda počasi že spogleduje s koncem nogometne kariere? »Če sem iskrena, še ne razmišljam, da bi končala kariero. Počutim se še zelo dobro in fit. Veliko delam na sebi, poskrbim za dobro regeneracijo, kar je zelo pomembno za moje telo. Nogomet igram zelo rada in še vedno uživam v igri, tako da si še ne predstavljam koncev tedna brez tekem (smeh).« Nogomet je del njenega vsakdana že od majhnega. Spomni se, da ga je igrala s sosedi in bratom. »V osnovni šoli smo s fanti vsak petminutni odmor izkoristili za nogomet. Na začetku sem imela težave, dokler jim nisem pokazala, da obvladam. Potem so me sami klicali, da igram z njimi,« se spominja šolskih dni. Prvi ekipi se je pridružila leta 1999, ko so v Odrancih ustanovili žensko ekipo, in tam začela trenirati. Danes imajo dekleta, ki se želijo podati v svet nogometa, veliko več možnosti. »Težko je primerjati preteklost in sedanjost. Že to je razlika, da se sedaj dekleta lahko vpišejo v nogometni razred v Gimnaziji Šiška v Ljubljani, kar je bilo še  pred nekaj leti omogočeno samo fantom. Ženski nogomet iz leta v leto počasi napreduje, vendar še vedno prepočasi,« meni. Priznava tudi, da je konkurenca vse večja, kajti mlade perspektivne igralke igrajo v tujini v močnih ligah, kar je zanje in za reprezentanco zelo dobro. Sama je s svojo dozdajšnjo kariero zadovoljna in pravi, da je ponosna na vse, kar je dosegla v nogometu v Sloveniji, Islandiji in Avstriji, še posebej pa na to, da že od 14. leta igra za slovensko reprezentanco.


To so preostale kandidatke 
Ob Zverovi in Bagarjevi je v igri za naziv Slovenka leta 2023 še devet žensk. Ivana Djilas, režiserka, pisateljica in aktivistka, ki pogosto govori o neprijetnih stvareh, tabuiziranih temah in stiskah. Jožica Frigelj, učiteljica starega kova, ki se znajde v digitalnem svetu, prisega pa na pristne odnose. Je tudi raziskovalka in nosilka naziva učiteljica leta. Marjanca Jemec Božič, ilustratorka, ki že sedem desetletij sodeluje z revijo Ciciban, ob njenih ilustracijah so odraščali številni Slovenci. Romana Lesjak, županja Črne na Koroškem, ki je z neuklonljivo voljo zajezila obup po avgustovskih poplavah. Masayah, raperka, umetnica in divja upornica, ki upa ostro opozarjati na to, kar je v družbi narobe. Ana Petrič, ki že več kot 18 let spreminja področje socialnega varstva in se bori za višje normative in boljše delovne razmere zaposlenih v domovih. V igri za naziv pa so še Maja Plaz, predsednica Društva SOS telefon, kjer lahko najde oporo vsaka ženska, nad katero je kdaj dvignil ali še dviga roko nasilnež. Marija Vegelj Pirc, pionirka slovenske psihoonkologije in soustanoviteljica Društva onkoloških bolnikov Slovenije, ambasadorka Fundacije FIHO in prejemnica državne medalje za hrabrost, ter Karmen W. Švegl, ki je naša najbolj znana poročevalka z vojnih in konfliktnih območij.

Glasovanje poteka do vključno 20. februarja, glas pa lahko oddate prek kupona iz Jane ali katere od drugih izdaj skupine ali prek https://slovenkaleta.si/ .

slovenka-leta mateja-zver