vestnik

Iz karantene v Dolgi vasi v domačo izolacijo

STA, 6. 4. 2020
Nataša Juhnov
Slovence, ki so se vrnili iz karantene na Tirolskem, so namestili v Dolgi vasi.
Aktualno

Odhod nekaterih državljanov iz karantene v Dolgi vasi že po šestih dneh namesto po štirinajstih po pojasnilu Nacionalnega inštituta za javno zdravje ne pomeni, da je karantena ukinjena, njeno izvajanje se le nadaljuje na domačem naslovu, če so za to ustrezne razmere. Od 29 ljudi, ki so bili še v petek v gostišču v Dolgi vasi, jih je tam ostalo 11.

Sedem jih je bilo okuženih ob prihodu, štirim so okuženost potrdili v nedeljo, kažejo podatki NIJZ.

V gostišču so ostali tudi štirje, ki so dobili dovoljenje za odhod domov, vendar niso odšli. Nekateri čakajo prevoz in bodo tudi odšli, so navedli na NIJZ.

Trinajsti ali štirinajsti dan karantene bodo tiste, ki so zdaj v gostišču, še testirali. Tistih, ki so odšli domov, pa ne bodo klicali nazaj, saj jim je minister dovolil, da odidejo ne glede na njihov status in karanteno končajo doma, načeloma brez testiranja, so še dodali na NIJZ.

Z lendavske občine pa so sporočili, da lastnika gostišča nista okužena, kar dokazuje, da sta upoštevala vsa navodila. Občina bo skupaj z občinskim štabom civilne zaščite in Rdečim križem tako kot doslej skrbela za tiste, ki so ostali v karanteni, jih oskrbovala in jim zagotavljala varnost.

koronavirus občina ukrepi