vestnik

Kardoš: Da ta evforija ne bo velika laž

A. Nana Rituper Rodež, 9. 2. 2019
Aleš Cipot
Letošnji nagrajenci MOMS za kulturo in umetnost z županom Mestne občine Murska Sobote, Aleksandrom Jevškom (na sredini). 
Aktualno

Sinoči so podelili nagrade Mestne občine Murska Sobota za dosežke v umetnosti in kulturi. Letošnji kulturni nagrajenci, ki, kot smo lahko slišali, gradijo mostove, so glasbena skupina Ethnotrip in Društvo harmonikarjev Murska Sobota ter referent za kulturo mesta Ingolstadt Gabriel Engert, ki je prejel županovo priznanje. Slavnostni govornik je bil pisatelj Štefan Kardoš.

cdb7fc1e855cfdf26f85c2be09defe75
Aleš Cipot
Slavnostni govonik je bil pisatelj Štefan Kardoš, ki je ob tej priložnosti apeliral na Prekmurcez velikim političnim in moralnim vplivom ter ugledom.


Kardoš je v svojem nagovoru najprej spregovoril o tem, kako lahko človek kdaj zaide na zajčjo sled in zablodi. Zablodiš lahko zaradi nepoznavanja terena, ali pa se ti to, da zaideš na zajčjo sled, zgodi na domačem terenu. Takrat lahko odkriješ vrata v vzporedni svet. O tem svetu na drugi strani zajčje sledi pa poročajo ravno umetniki.
»V ono sfero se ne da seči s povprečjem, tja se ne pride ne po diktatu ne po demokratični poti, vrata so odprta le dezorientiranim, norim, včasih samouničujoče pogumnim in odločnim. Kdor se boji stopati po zajčjih sledeh, kdor se boji izkusiti slast groze, naj se na pot niti ne opravlja; kogar je strah, da bo nazaj prišel drugačen, in zagotovo bo prišel drugačen, prav tako ne,« je med drugim dejal Kardoš.

799f3c908f1f5cc1dce7b47127fa6c9e
Aleš Cipot
Svetlana Makarovič in Mar Django Quartet so predstavili Balado o Sneguročki, zgodbo o lepoti in bolečini.


V svojem nagovor se je dotaknil tudi stote obletnice združitve prekmurskih Slovencev k matičnemu narodu ter spomnil na Prekmurce, ki so odšli v obljubljeno deželo, v Ameriko, in tam ohranjali svojo kulturo. Zbrane v dvorani, »Prekmurce z velikim političnim in moralnim vplivom in ugledom«, pa je nagovoril, naj del močne energije, ki se letos kopiči po vsem Prekmurju, usmerijo v to, da se v Betlehem pošlje mladega raziskovalca, ki bo zbral tam ustvarjeno kulturno dediščino.
In zaključi: »Če tega ne bomo storili, se zaman trkamo po ponosnih prekmurskih prsih, in potem je vsa ta evforija, ki nas je letos zajela, velika laž. Pa tudi entuziasti nas ne bodo vedno reševali.«

d17fd71953dd3538236fd8f0b960cbf9
Aleš Cipot
Plaketo je prejela glasbena skupina Ethnotrip. Na fotografiji z županom.


Plaketo za pomembne dosežke na področju kulture je prejela glasbena skupina Ethnotrip, ki letos praznuje deset let ustvarjanja. Gre za zasedba, kot menijo glasbeni kritiki, ki že v imenu odlično povzame svoj glasbeni pristop, to je združitev dveh ljubezni, ljubezni do ljudske glasbe z različnih koncev sveta, kamor pa se pride le s potovanjem.

ec8adbe8150fe434db12145581b6f1b0
Aleš Cipot
Društvu harmonikarjev Murska Sobota je župan izročil priznanje.


Priznanje za uspešno delo na področju kulture so podelili Društvu harmonikarjev Murska Sobota, v okviru katerega delujejo različne sekcije. Združuje glasbenike poustvarjalce, večinoma harmonikarje in tudi druge inštrumentaliste. Lani so uspešno izvedli glasbeni projekt Pannoniaccordion in z glasbo napolnili mesto.


Letos so prvič podelili posebno županovo priznanje, in to za doprinos k odličnemu 40 let dolgem sodelovanju na področju kulture in umetnosti pobratenih mest Ingolstadt in Murska Sobota. Prejel jo je Gabriel Engert, referent za kulturo mesta Ingolstadt. Engert se je ob tej priložnosti zahvalil in napovedal tudi nadaljnje dobro sodelovanje.

5d18dd9bd1556f2e2b52cca7cee615d9
Aleš Cipot
Mar Django Quartet, ki ga vodi Vitalij Osmačko.

Večer se je zaključil z Balado o Sneguročki, zgodbo o lepoti in bolečini, ki so jo izvedli Svetlana Makarovič in Mar Django Quartet.

Aleš Cipot
Občinska slovesnost ob slovenskem kulturnem prazniku Fotografija Aleš Cipot
Nagrade za kulturo in umetnost MOMS ethnotrip Društvo harmonikarjev Murska Sobota Gabriel Engert