vestnik

Karitas ozavešča o migracijah in migrantih

Vida Toš, 19. 3. 2019
Vida Toš
Slavka Cekuta (stoji) je bila enajst let misijonarka v Albaniji.
Aktualno

Okrogla miza v Murski Soboti »Kaj je dom?« v okviru mednarodne akcije MIND Migracije.Povezanost.Razvoj.

V dvorani soboške župnije je bila včeraj popoldan okrogla miza z naslovom Kaj je dom?, ki jo je pod okriljem triletnega projekta MIND pripravila slovenska Karitas. Ta izvaja omenjen projekt že drugo leto, z njim pa želijo – kot je v uvodu povedal generalni tajnik Slovenske karitas, Cveto Uršič, ozaveščati vse ljudi, zakaj se migracije dogajajo: »Vsi si želimo, da bi bili sprejeti, da bi nam bilo toplo in da bi lahko bili to, kar smo.«


792790e68b007559bb3e091df01a2ac4
Vida Toš
Okrogla miza Kaj je dom? v okviru evropskega projekta MIND je namenjena ozaveščanju migrantih in migracijah.


Projekt MIND, ki ga sofinancira Evropska Unija, program za Globalno učenje in ozaveščanje javnosti, ter slovensko Ministrstvo za zunanje zadeve, izvaja dvanajst Karitas organizacij iz enajstih evropskih držav.

956eb06f84a70aa7274fd695b6a6f8bc
Vida Toš
Saša Eržen, koordinatorka akcije ozaveščanja, je povedala, da si je slovenski Karitas postavil nalogo, da migrante sprejmemo.


Saša Eržen, koordinatorka akcije ozaveščanja, je povedala, da si je slovenski Karitas postavil nalogo, da migrante sprejmemo: »Ozavestiti želimo čim več ljudi, zato bo maja letos izdana tudi publikacija o stanju migracij. Mi imamo podatek, da je na svetu 70 milijonov ljudi, ki nimajo prostora, ki bi mu lahko rekli 'dom'. Letos bomo v akciji dali poudarek jeziku in temu, kakšne ovire predstavlja migrantom jezik.«


Prisotni so najprej pogledali kratek film o tem, kaj komu pomeni dom, ki so ga v sodelovanju pripravile vse sodelujoče organizacije Karitasa, nato pa so spregovorili gostje: Mirko Gajšek, prostovoljec soboške Škofijske karitas, Slavka Cekuta, ki je bila enajst let misijonarka v Albaniji, Felicitas Nwabueze iz Nigerije, ki že petnajst let živi v Sloveniji, Vael Hanuna, Slovenec palestinskih korenin, Irma Šinkovec, iz slovenskega zunanjega ministrstva ter Jana Lampe, vodja humanitarne pomoči na Slovenski karitas.

d1aed199836a4b5b9dd18e7a4b370055
Vida Toš
Mirko Gajšek je prostovoljec soboške Škofijske karitas, ki je pomagal migrantom ob migrantskem valu, ki je pred leti prišel tudi Slovenijo.

d48a6473a39af322d12ece4b27d44a6a
Vida Toš
Felicitas Nwabueze prihaja iz Nigerije in petnajst let živi v Sloveniji.

92bbd2bffe0995ab7dcd616492001057
Vida Toš
Vael Hanuna ima slovenske in palestinske korenine.

Vsebinsko več v tiskani izdaji Vestnika.

Vida Toš
V uvodu je spregovoril generalni tajnik Slovenske karitas, Cveto Uršič.
karitas migracije migranti kaj je dom MIND