vestnik

(NOVO) Karlovčec z mesta svetnika odstopil na predlog stranke SD - odziv stranke

Vida Toš, 3. 10. 2019
Vida Toš
Franjo Karlovčec (sredina) med prisego ljutomerskih svetnikov.
Aktualno

Odstopil pa je tudi kot predsednik občinske organizacije stranke.

Poročali smo že, da je na zadnji redni seji občine Ljutomer odstopil eden od svetnikov; gre za Franja Karlovčeca, ki je kandidiral na listi stranke Socialnih demokratov.

Ob svoji nepreklicni odstopni izjavi, ki jo je Fanjo Karlovčec na občino Ljutomer poslal po pošti, je na seji svetnikom želel orisal razloge za odstop. Povedal je, da se je vse od začetka njegovega mandata v stranki SD porajal dvom, da njegovo podjetje, kjer je direktor, sodeluje s podjetjem, katerega lastnik je tudi občina Ljutomer. Karlovčec je namreč direktor podjetja M-Energetika, ki ima svoje prostore na Plesah v Murski Soboti; drugo podjetje, ki ga je omenil pa je Komunalno stanovanjsko podjetje Ljutomer. Karlovčec: »To sem že na začetku preveril in povedal, da drži, da M-Energetika res sodeluje s Komunalno stanovanjskim podjetjem Ljutomer, saj je to podjetje upravljalec večstanovanjskih objektov. A mi pogodbe sklepamo s posameznimi stanovalci, ne pa s podjetjem samim, sam pri tem ne vidim nič spornega.« Ker pa ima stranka svoja načela in red, je dodal Karlovčec: »Smo se na predlog vodstva stranke odločili, da sprejmem to odločitev. Sam sem se odločil, da uberem novo pot.«

Ob tem je Franjo Karlovčec javno, na seji, podal tudi odstopno izjavo predsednika občinske organizacije Socialnih demokratov Ljutomer in člana upravnega odbora: »To se mi zdi smiselno, ker ne želim, da se mi očita, da sodelujem z nekom, mi kot podjetje pa smo na trgu in delamo s tistimi, ki so tukaj.« Karlovčec je dodal, da mu je zelo žal, da je do tega prišlo in se je opravičil vsem, ki so ga zadnje dneve prepričevali, da naj ne odstopa, a odločil se je po svoji vesti. Hkrati je vse, ki so ga volili prosil, naj mu odstopa ne zamerijo.

Služba SD za odnose z javnostmi nam je v odgovor na naše povpraševanje zapisala: "Franjo Karlovčec je odstopil z obeh omenjenih funkcij v izogib dvomom o morebitni nezdružljivosti hkratnega opravljanja javne funkcije občinskega svetnika in zasebnega direktorovanja podjetju, ki neposredno sodeluje tudi s podjetjem v delni lasti občine, katere občinski svetnik je bil. Socialni demokrati bomo uveljavljamo politiko, ki interes skupnosti postavlja in to svetujemo tudi vsem našim članom. Upamo, da bodo zgledu SD sledili tudi vsi ostali akterji, ki sodelujejo pri upravljanju občine Ljutomer."

občinski-svet-ljutomer franjo-karlovčec socialni-demokrati