vestnik

Kartoteke: Koga je v soboški bolnici premagala radovednost?

A. Nana Rituper Rodež, 24. 3. 2019
Sašo Bizjak
Da bi lahko šlo za nedovoljene vpoglede sodelavcev, so vodstvo opozorili kar zaposleni sami in dodali, da obstaja verjetnost vpogledov v kartoteke pacientov predvsem zaradi radovednosti.
Aktualno

Zaposleni v nekaterih slovenskih bolnišnicah nepooblaščeno vpogledali v kartoteki nekdanje zdravstvene ministrice in ministra. Kako je z nepooblaščeni vpogledi v Splošni bolnišnici Murska Sobota?

V javnost so nedavno prišle informacije, da so zaposleni v nekaterih slovenskih bolnišnicah nepooblaščeno vpogledali v kartoteki nekdanje zdravstvene ministrice in ministra. V njuni kartoteki je vpogledalo celo več oseb, ki za to niso imele pooblastila. A nepooblaščenih vpogledov tudi v kartoteke drugih pacientov ali znanih osebnosti je po predvidevanjih nekaterih več. Vprašanja smo zastavili tudi Splošni bolnišnici Murska Sobota, kjer so nam potrdili, da so v preteklosti preverjali posamezne primere, ker se je pojavil sum o nepooblaščenih vpogledih, vendar v nobenem primeru ni bilo ugotovljenega nedovoljenega vpogleda. V dveh primerih so evidenco dostopa do podatkov preverjali na pobudo pacientov, trikrat pa na zahtevo vodilnih bolnišnice. Kot se je po preverjanju izkazalo, so bili tudi ti vpogledi upravičeni, so nam zagotovili v bolnišnici.



Sicer pa imajo pri njih možnost dostopa do podatkov zdravniki, medicinske sestre in administrativni kader, vsak za svoje specifično področje, ki je vezano na naravo njegovega dela. Da bi lahko šlo za nedovoljene vpoglede sodelavcev, so vodstvo opozorili kar zaposleni sami in dodali, da obstaja verjetnost vpogledov v kartoteke pacientov predvsem zaradi radovednosti. Na vprašanje, kakšen sistem varovanja dostopa do osebnih podatkov pacientov imajo v bolnišnici, odgovarjajo, da so tudi z uvajanjem pregledov dostopov vpeljali več reda, da do morebitnih neupravičenih vpogledov ne bi prihajalo. Sicer pa imajo tudi v SBMS določena pooblastila glede možnosti dostopa do osebnih podatkov, zapisujejo se vsi dostopi, ki jih je možno pozneje preverjati. Če bi zaznali nepooblaščene vpoglede, so zapisali v odgovoru, bi pri kršilcu uvedli disciplinski postopek, pri ugotovljeni manjši nepravilnosti bi mu dali opomin, za hujše kršitve pa predvidevajo tudi možnost prekinitve delovnega razmerja.


Nepooblaščeni vpogledi v zdravstvene kartoteke pacientov in vprašanje, kako so se lahko osebni podatki o izvidih in napotnicah pacientov iz izolske bolnišnice znašli na spletu, so sprožili tudi vrsto vprašanj o varnosti osebnih zdravstvenih podatkov v sistemu eZdravje. Hkrati pa se pojavlja tudi vprašanje etike in etičnega ravnanja pristojnih.

bolnica vpogledi kartoteke bolniki