vestnik

Katere zdrave izbire ponujajo avtomati s hrano?

I. B., 8. 1. 2019
Igor Napast
Hrana iz avtomatov nas lahko nasiti, paziti pa moramo, da izberemo zdrave različice ponujene hrane. 
Aktualno

Avtomati s hrano večinoma ponujajo nezdrave in kalorične rešitve za potešitev lakote. Kljub vsemu pa med ponudbo najdemo tudi nekaj primernih izbir.

Med bolj zdrave izbire Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) uvršča neslane oreščke, študentsko hrano, sadne žitne ploščice, sveže sadje in navadne jogurte. Seveda je treba upoštevati tudi to, kakšne so energijske potrebe posameznika v dnevu in kako lačni smo. Če na primer študenti ali ostali nimajo časa za kosilo, si iz avtomata lahko privoščijo tudi sendviče. Po mnenju ZPS so ti kalorijsko dovolj bogati, da zadostijo ali celo presežejo potrebe po energiji. Ne gre pa pretiravati in po teh obrokih posegati vsakodnevno.

187d472082f14aaa2127e31860a1ef52
Pixabay
Hrana iz avtomatov nas lahko nasiti, paziti pa moramo, da izberemo zdrave različice ponujene hrane.

Katere sendviče izbrati?

ZPS ponuja nekaj nasvetov za trenutke, ko se odločamo, katere sendviče iz avtomata bomo izbrali. Po njihovih napotkih je pametno izbrati sendvič s polnozrnatim kruhom ali vsaj dodatkom semen. Tako bomo zaužili več prehranskih vlaknin in posledično bomo dalj časa siti. S tako izbiro bomo v telo ob ogljikovih hidratih vnesli še nekaj vitaminov, mineralov in zdravih maščob. Namesto šunke ali piščančje salame je bolje izbrati sušen pršut, tuno ali vegeterijanski sendvič s sirom. Predelane mesnine namreč večinoma vsebujejo nitrite, večje količine soli in nasičenih maščob. V sendvičih iz avtomatov se pogosto znajdejo tudi različni maščobni namazi, kot so majoneza, maslo, mlečni ali sirni namaz. Sočnost, ki jo ti dajejo sendviču, pa lahko dodajo tudi rezine sveže paprike, paradižnika ali kislih kumaric.

a44c9bac0c4d3e2cf91aedd9dd9f85b8
Pixabay
Sendviči s svežo zelenjavo so boljša izbira.


Več sestavin ima sendvič, več aditivov in daljši rok trajanja ima. Bolje je zato poseči po sendvičih, ki se v avtomatih pogosteje menjajo, saj imajo ti verjetno manj nepotrebnih dodatkov in so bolj sveži. Ko je človek lačen, pa naj po priporočilu ZPS pomisli tudi na to, kakšno ceno bo imel sendvič za posameznikovo počutje in popoldanske aktivnosti. Bolj priporočljivo je izbrati manjši sendvič, ki bo še vedno dovolj velik, da nas nasiti, ali pa si polovico prihranimo za kasneje. Za vnos beljakovin si je priporočljivo ob sendviču privoščiti še manjši navaden jogurt in jabolko za vnos vitaminov. Ne gre pa pozabiti niti na zadosten vnos vode skozi cel dan.

622696598b7ce0cad3170d6412520f39
Pixabay
Kakšen sendvič je primerneje izbrati?

Zveza potrošnikov Slovenije sendviči hrana iz avtomatov