vestnik

Kateri pomurski vrtci se zaradi dviga plač v javnem sektorju dražijo?

Ines Baler, 6. 2. 2019
Jure Zauneker
Borut Anželj pravi, da je na odločitev vplivalo več dejavnikov.
Aktualno

Dogovor o dvigu plač v javnem sektorju med sindikati in vlado prinaša tudi nekaj neželenih posledic, predvsem za starše vrtčevskih otrok. Prenekatere občine so na predlog javnih vzgojno-izobraževalnih zavodov že napovedale dvig ekonomske cene vrtcev. Preverili smo, kakšne odločitve so sprejeli oziroma napovedali v pomurskih občinah.

V Mestni občini Murska Sobota (MOMS) bodo, ob sprejetju predloga na naslednji seji, ekonomsko ceno v vrtčevskih enotah dvignili za osem odstotkov. Darja Kadiš iz Oddelka za negospodarske dejavnosti je dejala, da bo nova cena v tem primeru pričela veljati od 1. februarja dalje. So pa v Vrtcu Murska Sobota predlog za višjo ekonomsko ceno MOMS predali zaradi več dejavnikov. Kot pojasnjuje ravnatelj Borut Anželj, je bil dvig neizogiben. Na odločitev je med drugim vplivalo napredovanje 65 delavcev za en ali dva plačna razreda, poleg tega so se vsa delovna mesta s 1. januarjem uvrstila za en plačni razred višje, kar znaša štiri odstotke. »Pri spremembi cene so upoštevana tudi določila iz Dogovora o plačah in drugih stroških dela v javnem sektorju, ki so ga dosegli vlada in reprezentativni sindikati javnega sektorja. V letu 2019 predvidevamo tudi 12 upokojitev, iz tega naslova pa je skupni strošek odpravnin predviden v višini okrog 83.000 evrov,« je dodal Anželj.



Obenem pa navaja še povečanje regresa za letni dopust, ki se uvrščenim v 17. in nižji plačni razred poveča na 1050 evrov, ter uveljavitev izplačila jubilejne nagrade za 40 let delovne dobe v javnem sektorju v višini 577 evrov za delavce, za člane sindikate pa 693 evrov. »Skupni znesek teh jubilejnih nagrad v letu 2019 je predviden v višini 13.340 evrov«, še dodaja. So pa v murskosoboškem letu ekonomsko ceno nazadnje uskladili leta 2016. »V vmesnem času se je spremenilo precej dejavnikov, kot so odprava plačnih anomalij v letih 2017 in 2018, zvišanje regresa za letni dopust, zvišanje dodatnega pokojninskega zavarovanja javnih uslužbencev, rast cen življenjskih potrebščin, ki pa jih je Vrtec Murska Sobota uspel nadomestiti z iskanjem notranjih rezerv.«

Cene večinoma višje od 20 do 30 evrov

Novo ekonomsko ceno so konec januarja že sprejeli v občini Rogašovci. Kot je dejala direktorica občinske uprave Marija Saje, se je cena s 373 evrov dvignila na približno 404 evre. Tudi grački občinski svet je sprejel podobno odločitev. »Nova ekonomska cena Vrtca pri Osnovni šoli Grad od 1. januarja naprej znaša 430 evrov, kar je za pet odstotkov več od zadnje veljavne cene. Občina Grad staršem, ki imajo stalno prebivališče v naši občini in obiskujejo omenjeni vrtec dodatno sofinancira ekonomsko ceno vrtca v višini 25 evrov na otroka na mesec, in sicer od 1. oktobra 2018 do sprejema proračuna za 2019,« so sporočili. Tudi občina Hodoš je zvišanje sprejela na pobudo ravnateljice, saj dosedanja višina ekonomske cene ni več zadoščala za stroške poslovanja vrtca. »Od 1.1. 2019 je nova ekonomska cena 360 evrov, za starše pa še naprej ostane ekonomska cena 330 evrov. Kdaj bomo ponovno dvignili ceno je odvisno od dejanskih stroškov poslovanja, da ta višina več ne zadošča za stroške,« so pojasnili.


V občini Gornji Petrovci so ceno dvignili za dobrih 20 evrov, od 1. februarja naprej ta znaša 382 evrov. Od novega leta dalje nova cena velja tudi v občini Cankova. »Ekonomska cena se je povečala iz 405 na 425 evrov. Od tega zneska ekonomske cene vrtca znaša subvencija občine slabih 35 evrov, prej pa je znašala 25 evrov. Starši in občina tako plačujemo za 9,65 evrov višjo ekonomsko ceno vrtca,« pojasnjujejo. V Kuzmi bodo o predlagani ceni 385 evrov (dosedanja cena znaša 369 evrov) razpravljali na četrtkovi seji. Na naslednjih rednih sejah bodo odločitve o povišanju cen sprejeli še v občinah Veržej, Puconci, Beltinci, Črenšovci in Tišina. »Predlog nove ekonomske cene znaša 410 evrov, zdajšnja cena pa je 387 evrov. Za starše je 330 evrov, saj razliko subvencionira občina,« tako Mateja Krizmanič Telkeš, direktorica tišinske občinske uprave. Vse občine bodo to storile predvsem zaradi povišanja plač zaposlenih v vrtcu. K uskladitvi cen programov Vrtca Lendava – Lendvai Óvoda so pristopili tudi v občini Lendava. Ocenjujejo, da bodo nove cene dali v obravnavo občinskemu svetu konec februarja oziroma v začetku marca.

c3de04d8545a2e8285fb628db82b10f2
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.


Predloga o zvišanju cen še niso prejeli v občini Razkrižje, prav tako v ljutomerski občini. V Apačah dogovora ne bodo sprejeli, dokler občinski svet ne bo obravnaval proračuna za tekoče leto. »Trenutno pripravljamo finančni vpliv vezano na dogovor med vlado in sindikati. Glede na znane finančne posledice bomo pripravili možne variante, kako te stroške pokriti z minimalnimi posledicami za vse vključene,« pa so sporočili iz občine Velika Polana. V Moravskih Toplicah bodo najprej ponovno obračunali ekonomsko ceno vrtca po znanih podatkih o poslovanju zavoda v letu 2018. »Takrat bomo vključili v izračune tudi vsa nova dejstva, ki vplivajo na ceno, tudi napredovanja, dvig plač v skladu dogovorom in drugo,« je povedala direktorica občinske uprave Martina Vink Kranjec.

Ne bodo dražili vsi

Zaenkrat pa o dvigu ekonomske cene vrtca ne razmišljajo v občinama Dobrovnik in Kobilje. Podobno je v Turnišču. »Spremembe cene se sprejemajo okrog junija, in sicer za šolsko leto. Se pravi od 1. septembra do 31. avgusta naslednje leto. Tako da pred 1. septembrom 2019 ne bo povišanja cene, je pa to odvisno od predloga šole, katere organizacijska enota je Vrtec Turnišče,« je sporočil župan Borut Horvat. Spremembe v radenski občini pa ne pričakujejo pred aprilom. »Dvig oziroma sprememba cene se navezuje na podpisani Aneks h kolektivni pogodbi za dejavnost VI ter na predvideno odprtje novega oddelka s 1. aprilom,« so dejali in dodali, da je predlog nove enotne cene višji za približno 2,4 odstotka. V sosednji, gornjeradgonski, občini pa pravijo, da cene vrtca kljub dvigom stroškov niso spremenili vse od leta 2008, saj so dodatne stroške obvladovali z racionalizacijo stroškov in dodatnimi sredstvi iz proračuna občine. »V bližnji prihodnosti bomo zaradi povečanih stroškov, predvsem plač, pristopili k analizi ekonomske cene programov predšolske vzgoje v javnem zavodu Vrtec Manka Golarja, kar bo podlaga za sprejem nadaljnjih odločitev,« je pojasnil župan Stanko Rojko.

45297abbfcaa93dfd5b6cf90a35d6ead
Nataša Juhnov
Za dvig cen se niso odločili le v peščici pomurskih občin.

Iz občin Odranci, Križevci, Sveti Jurij ob Ščavnici in Šalovci nam do danes niso sporočili svojih namer.


Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer je na zadnji januarski dan izdala Odredbo o uskladitvi mej dohodkov za letne pravice za leto 2019. Od 1. februarja se tako na podlagi Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev usklajene meje dohodkov pri pravici do otroškega dodatka, do državne štipendije, do znižanega plačila vrtca ter pri pravici do subvencije malice za dijake, in sicer za 1,4 odstotka.
Kot pojasnjujejo na ministrstvu, to na primeru družine, ki trenutno prejema povprečni mesečni dohodek na osebo v višini 310 evrov in je uvrščena v 3. dohodkovni razred, zaradi dviga mej dohodkov pa bo sedaj uvrščena v 2. dohodkovni razred, pomeni, da bo posledično lahko upravičena do višjega otroškega dodatka. Ob tem pa še opozarjajo, da se bo navedeno upoštevalo šele pri vložitvi nove vloge za otroški dodatek ali morebitni spremembi med prejemanjem otroškega dodatka. Dvig mej dohodkov namreč ne prestavlja zakonsko določene spremembe, na podlagi katere se lahko izda nova odločba.
Nataša Juhnov
Večina pomurskih vrtcev se je že oziroma se še bo podražila. 
dražji vrtci pomurske občine