Kulturno, turistično in izobraževalno društvo Kelih štiri leta izvaja različne aktivnosti, ki večajo prepoznavnost prleške gibanice. V okviru prireditve Prleška gibanica so že trikrat izbrali najbolj všečno vino k prleški gibanici. Zdaj pa so pri tem izboru naredili korak naprej - društvo se je povezalo z Zavodom SloVino, ki je 14. marca 2018 že petnajsto leto zapored organiziralo akcijo Sommelier selection.
Preberite še
Odpri v novem zavihkuObčina Radenci ustavila sofinanciranje gasilskega vozila PGD Gornja Radgona
Roman Leljak uresničil namero zaradi domnevno sporne intervencije sosednjih gasilcev ob lanskem neurju.
Akcija se vsako leto začne v sommelierski komisiji, kjer izbirajo vina, ki se idealno družijo s posameznimi jedmi. Sommelierji poizkušajo tista vina, ki jih vinarji prijavijo na razpis za sodelovanje; letos so prijavili kar 204 vzorce. V akciji Sommelierska selekcija izbirajo vinaposamezne sorte, ki so najboljši spremljevalec kulinariki. Njihova naloga je izbrati vina, ki jih priporočajo k špargljevim in zelenjavnim jedem, nato vina k jedem iz govedine in divjačine ter vina k ribjim jedem. Letos pa so torej sommelierji prvič izbirali tudi vina, ki se najboljše ujemajo s prleško gibanico.
Predsednica Keliha, Tjaša Kos: “Sommelierji so pohvalili odločitev in bili navdušeni, da so ob ocenjevanju vin lahko poskusili prleško gibanico. Prleške gibanice so spekle članice in podpornice našega društva Majda, Lidija, Andreja, Nuša in jaz, sodelovala pa je tudi Gostilna Zorko.”
Rezultati bodo znani v naslednjih dneh, ko bo Zavod za razvoj in raziskovanje gostinskih in kmetijskih dejavnosti SloVino izvjajal dodatno promocijo. Zgodba izbora ujemajočih se vin in jedi pa se bo nadaljevala na skupnih predstavitvah in kulinaričnih doživetjih v dobrih gostinskih lokalih. Tam bodo kuharji pripravljali dneve, tedne ali celo mesece jedi, ki se idealno nadgrajujejo s sommelierskio izbranimi vini.