vestnik

(KAVČ #2) "Desetkrat sem opravil molitev rožnega venca, da Francozi ne bi karkoli ušpičili proti muslimanom," razkriva škof Peter Štumpf

Rok Šavel, 13. 8. 2024
Jure Kljajić
Soboški škof dr. Peter Štumpf je bil gost druge epizode Vestnikovega podkasta - Kavč.
Aktualno

V drugi epizodi Vestnikovega Kavča smo gostili murskosoboškega škofa Petra Štumpfa.

Pred praznikom Marijinega vnebovzetja in pred 105. obletnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom je bil gost našega Kavča soboški škof Peter Štumpf. Nadpastir pomurskih katolikov, ki že skoraj poldrugo desetletje vodi soboško škofijo, nam je zaupal, ali ima še zmeraj toliko elana pri vodenju škofije kot na začetku, zakaj mora biti kot škof tudi manager in kdaj je kot otrok začutil duhovniško poklicanost.

peter-štumpf, kavč, podkast
Jure Kljajić
Soboški škof dr. Peter Štumpf je bil gost druge epizode Vestnikovega podkasta - Kavč.

"Odločitev biti duhovnik je vsakodnevna. Ko zjutraj vstaneš, se pogledaš v ogledalo, si rečeš: 'Peter, ti si duhovnik. Poskušaj dan preživeti tako, da bo tudi videti, kot da si duhovnik oziroma škof'. Sem pa vesel, da sem duhovnik. To mi je Bog položil v srce in zaradi tega sem se rodil. Moje rojstvo je bilo težko in malo je manjkalo, da bi kot dojenček bil že dolgo na drugem svetu."

Podkast Kavč je dostopen tudi na platformah Spotify, Apple Music in SoundCloud.

Štumpf nam je razkril tudi, kako preživlja svoj prosti čas, zakaj včasih tudi kolesari, a bolj v večernih urah, in zakaj je pred odprtjem letošnjih olimpijskih iger molil, da naj Francozi ne užalijo muslimanov. "Škof ne sme biti jezen, lahko pa je žalosten. In bil sem žalosten, ko sem to gledal," priznava Štumpf.

V celotnem pogovoru je škof predstavil tudi, kaj vse se bo dogajalo na območju soboške škofije ob prihajajočih praznikih, zakaj ga veseli obisk apostolskega nuncija in kako bo jeseni potekala slovesnost ob prenosu posmrtnih ostankov Jožefa Klekla starejšega iz Murske Sobote v Črenšovce. "To bo dogodek, ki mi že danes povzroča kurjo polt."

podkast kavč peter-štumpf škofija-murska-sobota pogovor