vestnik

(KAVČ #3) Marko Virag: "V preteklosti smo se v Pomurju šli 'vrtičkov', sedaj gremo v drugačno smer"

Rok Šavel, 15. 8. 2024
Jure Kljajić
Beltinski župan Marko Virag je kot prvi župan gostoval na našem Kavču.
Aktualno

V tretji epizodi podkasta Kavč je pri nas gostoval Marko Virag, župan Občine Beltinci.

V luči dneva združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom je po škofu Petru Štumpfu pri nas gostoval tudi beltinski župan Marko Virag. Kljub temu, da sodi med mlajše slovenske župane že drugi mandat vodi občino, ki nosi posebno mesto v zgodovini Prekmurja. Virag, svoj čas tudi dober nogometaš, ki pravi, da ima 'žuto-plavo' srce, nam je povedal, kakšne so po njegovem možnosti preboja beltinskega drugoligaša v elitno druščino, kako daleč je projekt atletskega stadiona, kjer priznava, da se vse začne in konča pri denarju, in kako vidi regijsko sodelovanje.

"Gremo v drugačno smer, kot v preteklosti, ko smo bili vajeni, da se gremo vrtičkov. Dolžni smo se povezovati in prav je tako. Resno opozarjam na to, da smo kot občine, ki smo na zemljevidu Pomurja že skoraj 30 let, storile bistveno premalo na povezovanju. Potrebno bo gledati širše," meni Virag, ki obenem ugotavlja, da si pogosto regionalne agencije in občine konkurirajo s projekti na istih razpisih.



Podkast Kavč je dostopen tudi na platformah Spotify, Apple Music in SoundCloud.

kavč, podkast, marko-virag
Jure Kljajić
Beltinski župan Marko Virag je kot prvi župan gostoval na našem Kavču.


Beltinski župan nam je zaupal tudi kakšne so aktivnosti beltinske projektne pisarne, ki je nedavno s projektom RurALL uspela na mednarodnem razpisu in zakaj še zmeraj verjame v uresničitev projekta logistični center. "Če se bo državna politika sprijaznila s tem, da se naši ljudje še naprej vozijo delat v Avstrijo za 200 ali 300 evrov večjo plačo, pa jaz, dokler bom župan, na to nikakor ne mislim pristati," je poudaril. Vendarle pa Virag verjame, da se bo z načinom dela, ki ga posvaja večina pomurskih županov, predvsem mlajših, spremenila trenutna klima.

"Župane se prevečkrat ignorira, zato smo tudi malce glasni in kaj povemo. Marsikdaj je pravilno, da ti kdo pokaže ogledalo. Sam vem, kaj si želim in kam hočem priti, a sem na tej poti pripravljen sprejemati tudi kompromise. Na pravni fakulteti so nas že naučili, da naj prevlada moč argumenta in ne argument moči," je med drugim dejal v pogovoru na Kavču. Več o dogajanju v občini, o odprtju novega mlina in broda na Otoku ljubezni in Viragovih prihodnjih političnih ambicijah pa si poglejte v tretji epizodi Kavča.

podkast kavč vestnikov-kavč marko-virag občina-beltinci pogovor