vestnik

Kdaj na masažo in kdaj na fizioterapijo?

Vsebino omogoča Spletnik, 24. 11. 2023
Arhiv naročnika
Kdaj na masažo, kdaj na fizioterapijo?
Aktualno

V današnjem hitrem tempu življenja se vsakodnevno soočamo z različnimi obremenitvami in izzivi, ki lahko pustijo posledice na našem telesu. Ko se pojavijo telesne težave ali potreba po sprostitvi, se postavlja vprašanje: kdaj izbrati masažo in kdaj se odločiti za fizioterapijo? Obe metodi namreč ponujata številne koristi, a imata različne namene in pristope.

Masaže in fizioterapije se zelo pogosto poslužujejo športniki, ljudje, ki veliko sedijo ali opravljajo težja fizična dela ter na splošno vsi tisti, ki se spopadajo z bolečinami v mišicah in sklepih. Le malokdo pa ve, kdaj je bolje izbrati eno ali drugo storitev, zato smo mi tu, da vam pri tem pomagamo.

Masaža in njene prednosti

Masaža je ena najstarejših metod zdravljenja in ohranjanja zdravja. Izvaja jo usposobljen terapevt, ki s pomočjo različnih tehnik glajenja, gnetenja, nežnega tolčenja in tresenja doseže sprostitev mehkih tkiv in s tem posledično izboljšano krvavitev. 

Danes poznamo veliko različnih vrst masaž, kot so na primer športna masaža, klasična masaža, anticelulitna masaža in tudi refleksna masaža stopal. Pri vseh omenjenih masažah je glavni cilj sprostitev zakrčenih mišic in tkiv, razlika med njimi pa je v tem, komu so namenjene in kakšen način sprostitve si posameznik želi.

sprostitvena-mazasa-svet-zdravja
Arhiv naročnika
Sprostitvena masaža, svet zdravja.

Ne glede na to, za kakšno vrsto masaže gre, ima ogromno prednosti:

- izboljšanje gibljivosti sklepov in obnova mehkih tkiv po poškodbah,

- hitrejša regeneracija športnikov po napornih treningih in tekmovanjih,

- preprečevanje poškodb,

- zmanjšano izločanje stresnih hormonov in povečano izločanje endorfinov, zaradi česar zmanjšuje stres in zaskrbljenost, sprošča in pomirja,



- izboljšanje limfnega pretoka, 

- naravna podpora imunskemu sistemu,

- izboljšano delovanje notranjih organov.

Fizioterapija in njene prednosti

Fizioterapija je ključni del zdravljenja in rehabilitacije številnih bolezni in poškodb. Običajno se izvaja na tistem delu telesa, kjer je locirana bolečina ali na okoliških tkivih, ki so lahko vzrok za bolečino.

Vendar je potrebno vedeti, da se pri fizioterapiji ne uporabljajo zgolj manualni prijemi kot pri masaži, ampak se glede na anamnezo uporabljajo različne metode za zmanjševanje bolečin in izboljšanje gibanja. 

Med njimi so: McKenzie terapija, masaža poškodovanega dela, ročna limfna drenaža, Bownova terapija, fizioterapija na domu, protibolečinska elektroterapija in številne druge metode zdravljenja bolečin.

fizioterapija-po-poskodbi
Arhiv naročnika
Fizioterapija po poškodbi.

Omenili smo že, da je fizioterapija pomembna metoda zdravljenja, saj vsem, ki se spopadajo z bolečinami, prinaša številne prednosti:

- zmanjšanje bolečin, ki so posledica poškodbe, preobremenitve ali kronične bolezni,



- hitrejša rehabilitacija po poškodbah ali operacijah,

- povečanje gibljivosti in funkcionalnosti sklepov,

- izboljša prožnost mišic,

- omogoča program samozdravljenja s tem, ko pacienti dobijo jasna navodila glede izvajanja določenih vaj tudi izven terapij.

Kdaj je bolje izbrati masažo in kdaj fizioterapijo?

Če primerjamo masažo in fizioterapijo, imata torej obe pozitivne učinke na naše telo in sta primerni za večino ljudi. Masaži se je potrebno izogniti le takrat, kadar gre za kožne spremembe na mestu masaže, tumorje, motnje v prekrvavitvi, odprte rane, močnejšo osteoporozo in podobno. 

In kdaj je bolje iti na masažo in kdaj na fizioterapijo?

Na splošno najprej pomislimo na fizioterapijo takrat, ko nas nekaj boli ali pa, ko se poškodujemo. Kot smo že omenili, je fizioterapija odlična oblika zdravljenja številnih telesnih stanj, katere glavni namen je zmanjšati bolečino in povrniti funkcijo telesa.

Fizioterapija je torej primerna predvsem v naslednjih situacijah:

- kadar občutite bolečino v mišicah in sklepih, pa natančno ne veste vzroka,



- po operacijah, ko je fizioterapija sestavni del rehabilitacije,

- po poškodbah, ki jih želimo čim hitreje sanirati,

- v primeru kroničnih bolečin, ki so posledica preobremenitev (težave s hrbtenico).

fizioterapija-ali-masaza-kaj-izbrati
Arhiv naročnika
Fizioterapija ali masaža. Kaj izbrati?

Masaža je na drugi strani zelo širok pojem, saj obstaja veliko različnih tehnik masaž, odvisno od tega, komu in čemu so namenjene. Za masažo je značilno, da ni namenjena samo lajšanju bolečin, ampak mnogi z njo ohranjajo tudi zdravje in dobro počutje. 

Masažo vam tako priporočamo v naslednjih situacijah:

- kadar želite doseči večjo sprostitev zakrčenih mišic,

- če ste športnik in ste v obdobju napornih treningov in tekmovanj – v tem primeru vam masaža pomaga pri hitrejši regeneraciji mišic,

- kadar želite z masažo vplivati tudi na delovanje notranjih organov ali normalizirati pretok energije (refleksna masaža stopal),



- kadar ste zaskrbljeni ali je pred vami stresno obdobje, vas masaža dodatno sprosti in pomiri.

Kadar sprejemate odločitev o tem, ali izbrati masažo ali fizioterapijo, pa ne veste, kaj izbrati, se je o tem najbolje pogovoriti s terapevtom. Z njegovo pomočjo boste zagotovo našli za vas najboljšo rešitev.

masaža fizioterapija