vestnik

Kdo bo Komunalo izvlekel iz rdečih številk?

Rok Šavel, 13. 10. 2023
Jure Kljajić
Komunala ne ustvarja izgube samo zaradi čistilne naprave, ampak tudi zaradi vzdrževanja javnih površin in cest, lani je s tem pridelala skoraj 175 tisoč evrov izgube.
Aktualno

Javno podjetje s prstom kaže na lastnico, Mestno občino Murska Sobota, ki si rešitve obeta od županove komisije

Negativno poslovanje murskosoboške Komunale, ki se vleče že tretje leto zapored, bo terjalo rešitve. Javno podjetje v lasti soboške občine je leto 2021 končalo z več kot 50 tisoč evri izgube, leta 2022 je izguba znašala že skoraj 180 tisoč evrov, kopiči pa se po besedah direktorja Tomislava Zrinskega tudi letos. Problematiko je obravnaval nadzorni svet družbe, pri čemer so v zvezi z reševanjem situacije sprejeli nekatere sanacijske ukrepe.

Elaborat, Petrol in ceste 

Kot pojasnjuje vodstvo družbe, je negativni rezultat iz poslovanja v prvi polovici letošnjega leta posledica dveh ključnih dejavnikov. Največji je nesprejem elaborata o oblikovanju cene izvajanja storitve javne službe čiščenja odpadnih voda, ki jo izvaja koncesionar Petrol, za katerega v imenu občine Komunala izvaja zaračunavanje storitev. Komunala na tej postavki mesečno pridela 70 tisoč evrov primanjkljaja, zato bi bilo treba sprejeti nov elaborat s spremembo cene javne službe ter poračuni za pretekla leta. Spomnimo, da je bila takšna rešitev že na mizi letos spomladi, a je mestni svet predlagano drastično podražitev – občani bi za »kanalizacijo« plačevali za okoli 70 odstotkov več – nekoliko omilil in izvzel poračune izgube preteklih let, ko cena ni bila usklajena.



Nov elaborat, ki bo zaradi neizogibne velike podražitve gotovo ponovno naletel na odpor, je Komunala soboški občini poslala konec septembra. »Če mestna uprava ne uvrsti elaborata na eno od naslednjih sej oziroma mestni svet ne sprejme predloga o zvišanju cene, se v skladu s pogodbo o ureditvi medsebojnih odnosov pri plačilu storitvene pristojbine Mestni občini Murska Sobota pošlje zahtevek v višini celotnih preteklih nastalih stroškov, ki niso pokrivali cene izvajanja gospodarske javne službe,« napovedujejo v Komunali.

Naslednji dejavnik, ki ga navajajo kot razlog za negativno poslovanje zunaj moči vodstva družbe, so neusklajene cene vzdrževanja javnih površin in cestnoprometne infrastrukture, ki po navedbah direktorja ne pokrivajo tekočih stroškov in bi jih bilo treba uskladiti do 1. novembra. Za sanacijo izgube bo Komunala soboški občini ravno tako predlagala, da se dejavnosti, ki jih za občino izvajajo na podlagi razpisa, kot sta urejanje in vodenje tržnice ter upravljanje kopališča, uvrstijo v izbirno gospodarsko javno službo. Vso nastalo izgubo iz poslovanja v tem delu namreč sedaj nosijo sami.

simbolična, komunala-murska-sobota
Tjaša Kralj
Negativno poslovanje murskosoboške Komunale, ki se vleče že tretje leto zapored, bo terjalo rešitve.


Nadzorni svet je ob tem sprejel še nekatere interne organizacijske ukrepe, za katere menijo, da bodo posredno izboljšali poslovanje podjetja in vodili v učinkovitejši nadzor nad posameznimi stroškovnimi nosilci. Pregled lanskega poslovanja družbe namreč kaže, da je Komunala na vseh področjih delovanja razen pri daljinskem ogrevanju in tržnih dejavnostih ustvarjala izgubo. Najvišjo na področju vzdrževanja javnih površin in javnih cest, kjer je ta znašala več kot 174 tisoč evrov, medtem ko je na področju čiščenja odpadnih in padavinskih voda, kar v Komunali najbolj izpostavljajo, primanjkljaj znašal dobrih 68 tisoč evrov.

Na eni od naslednjih sej 


Na mestni občini trdijo, da se zavedajo odgovornosti, ki izhaja iz koncesijskega razmerja med Petrolom in občino, ter da bo stroške, ki nastajajo v okviru javne službe čiščenja voda, nekako treba poravnati. Priznavajo, da trenutna ureditev dolgoročno ni vzdržna za javno podjetje, in spominjajo na ustanovitev komisije, ki jo je za pregled problematike spomladi imenoval župan Damjan Anželj. Komisija, ki jo sestavljajo mestni svetniki, zaposleni v mestni upravi in Komunali ter zunanji strokovnjak, naj bi pripomogla k pripravi novega elaborata in predlagala vire za pokrivanje stroškov javne službe čiščenja odpadnih voda, ki se ne pokrivajo s plačili uporabnikov.

Elaborata, ki ga je Komunala konec septembra poslala mestni občini, pa predmetna komisija še ni obravnavala. V upravi soboške občine dodajajo, da Komunala od leta 2017 do lanskega julija ni predložila niti enega elaborata s spremembo cene javne službe. Lani ga takratno vodstvo občine ni uvrstilo na dnevni red zaradi bližajočih se volitev, cene pa so bile delno popravljene letos spomladi, čeprav ne pokrivajo vse pretekle izgube. V mestni občini tako pričakujejo, da bo komisija delo v kratkem končala in dala predloge, elaborat pa naj bi tako obravnavali na eni izmed naslednjih sej mestnega sveta.

Na račun dela komisije, ki naj bi se nazadnje sestala julija, je bilo sicer na septembrski seji mestnega sveta slišati nekaj pripomb, saj naj bi se ta sestala nazadnje julija, rešitev v zvezi s problematiko pa naj ne bi našla oziroma predlagala. To sta izpostavila svetnika Matjaž Durič, sicer predsednik nadzornega sveta Komunale, in Mitja Horvat, ki je tudi član predmetne komisije. Z njima se ni strinjal svetniški kolega Bojan Petrijan, ravno tako član komisije, ki je dejal, da so z delom hitro zaključili, pri čemer je bil njihov edini predlog, da se naj vodstvo občine obrne na Petrol in najde tiste rešitve, ki lahko vplivajo na bodoče cene. Ideja, da bi se Petrol v zameno za odpis dolga Komunali odpovedal delu potrebne reinvesticije v čistilno napravo, ta v skladu z načrtom reinvesticij ob zaključku trajanja koncesijske pogodbe leta 2026 znaša slabih 800 tisočakov, pri energetski družbi sicer naj ne bi naletela na plodna tla.



Kar se tiče cene vzdrževanja javnih površin in cest, kar se, kot poudarjajo v mestni upravi, plačuje neposredno iz občinskega proračuna, pa so bile te nazadnje določene po dolgotrajnih usklajevanjih lanskega novembra. »Do danes javno podjetje Komunala mestni občini ni podalo še nobenega predloga, da bi bilo treba cene javnih služb korigirati,« so še poudarili v upravi soboške občine.

javno-podjetje komunala murska-sobota