vestnik

Kdo bo župan soboške občine? Socialni demokrati našli Jevškovega naslednika, v Svobodi ga še iščejo

Rok Šavel, 7. 7. 2022
Vanesa Jaušovec
Jeseni se obeta zanimiv spopad za vodenje soboške občine v mandatu 2022–2026. Foto Vanesa Jaušovec
Aktualno

Obeta se boj med Gibanjem Svoboda in Socialnimi demokrati, ki bodo prihodnji teden ob prisotnosti ministrov predstavili svojega kandidata. Mestni svetnik bi bil tudi poslanec Tine Novak.

Po državnozborskih volitvah se v letošnjem supervolilnem letu obetajo še predsedniške in lokalne volitve. Ravno zadnje, ko bomo dobili 212 županj in županov ter več kot 3000 članov občinskih oziroma mestnih svetov, pa vzbujajo največ zanimanja v lokalnem okolju. Prvi krog lokalnih volitev bo potekal 20. novembra, drugi krog pa 4. decembra. Zelo pestro bo tako, kot kaže, v edini pomurski mestni občini – v Mestni občini Murska Sobota –, ki jo je predčasno zapustil župan Aleksander Jevšek in se preselil v vladne sobane, kjer je prevzel funkcijo kohezijskega ministra.


Gibanje Svoboda že kmalu s tremi svetniki


Premier Robert Golob je namreč po velikem zmagoslavju s svojim Gibanjem Svoboda (GS) na državnozborskih volitvah hitro napovedal, da je naslednji cilj zmaga na lokalnih volitvah. S tem namenom se tudi v GS združujeta stranki Lista Marjana Šarca (LMŠ) in Stranka Alenke Bratušek (SAB), s čimer bo GS prevzela tudi lokalne odbore in člane strank bivših premierjev Marjana Šarca in Alenke Bratušek, ki sta v zameno za pripojitev dobila funkcije v Golobovi vladi. Če pogledamo rezultate strank, ki kmalu več ne bosta obstajali, na lokalni ravni, ti niso ravno bleščeči. Na zadnjih lokalnih volitvah je bilo na njunih listah v državi skupno izvoljenih 60 svetnikov, od dvanajst predlaganih županov pa niti eden ni bil izvoljen. Ne glede na to pa bo GS še v tem mandatu soboškega mestnega sveta imela tri mestne svetnike – Zorana Kosa (LMŠ) in Jožeta Šadla ter Slavico Meglič, ki sta spomladi zapustila DesuS in prestopila v SAB. Ni še povsem jasno sicer, ali bodo morali člani pripojenih strank tudi predložiti priporočila dve članov stranke GS, kakor veleva statut največje koalicijske stranke.

SD kandidata že ima

V tem trenutku poteka intenzivno iskanje kandidata za župana, ki ga bo v Murski Soboti ponudilo GS. Po več zavrnitvah, največja želja je bil direktor Pomurske gospodarske zbornice Robert Grah, se zdaj celo omenja možnost ženske kandidatke, a kot kaže, jih je konkurenca prehitela. Izbranega kandidata za župana soboške občine pa imajo že Socialni demokrati (SD), ki so hitro opustili idejo, da bi z GS nastopili na lokalnih volitvah v Murski Soboti s skupno listo in skupnim kandidatom. Glede na to, da je Murska Sobota v zadnjem obdobju tako imenovana rdeča trdnjava, saj so z Jevškom na čelu SD leta 2018 dobili kar 11 mestnih svetnikov v 26-članskem mestnem svetu, je logično, da so se odločili za samostojni nastop. Če se Jevšek ne bi preselil na državno raven, bi bil kandidat in tudi veliki favorit na letošnjih lokalnih volitvah jasen, zdaj pa so v SD morali zavihati rokave.

Kandidata našli kar v občinski upravi

Kandidata so po naših podatkih že našli, šlo naj bi za novo, mlajše ime, ki ga uradno še skrivajo, ga pa bodo predstavili prihodnjo sredo v Murski Soboti ob prisotnosti vseh ministrov SD - torej Aleksandra Jevška, Tanje Fajon, Matjaža Hana in Dominike Švarc Pipan, pridružil pa naj bi se tudi poslanec Damijan Zrim. Kot smo neuradno izvedeli, v stranki pa so nam tudi naknadno potrdili, bo favorit Socialnih demokratov Damjan Anželj. Gre za magistra javne uprave, ki je trenutno zaposlen kot višji svetovalec za področje zdravstva in socialnega varstva na oddelku za negospodarske dejavnosti v upravi soboške občine. Pred tem je Anželj služboval na soboški upravi enoti, kjer je bil vodja referata za osebna stanja in matične zadeve, politično pa doslej ni bil aktiven. To pomeni, da je podžupan v začasnem opravljanju funkcije župana Zoran Hoblaj izpadel iz igre.


Vsaj enega kandidata za župana bodo ponudili tudi na desnem političnem polju, in sicer bo to najverjetneje mestni svetnik Andrej Mešič, ki bo predvidoma kandidiral ob podpori stranke SDS in s podpisi volivcev.


Novak med državnim zborom in mestnim svetom


Niso pa pomembni samo županski kandidati, ampak tudi svetniške liste, kjer bo zanimivo videti, koga bodo poleg treh pridruženih trenutnih svetnikov ponudili v GS. Kot smo še izvedeli, se bo za izvolitev v soboški mestni svet zagotovo potegoval tudi poslanec GS Tine Novak, ki je bil v državni zbor izvoljen v soboškem volilnem okraju. Novak, ki je zelo vpet v iskanje županskega kandidata in oblikovanje liste v Murski Soboti, si na ta način želi ohraniti stik z lokalnim okoljem. 

tine-novak
Vanesa Jaušovec
Tine Novak bi rad ohranil stik z lokalnim okoljem, zato se bo jeseni potegoval za izvolitev v soboški mestni svet.

So pa, kot opozarjajo številni poznavalci, zakonitosti lokalnih volitev povsem drugačne od državnozborskih. Zgodovinska zmaga GS na državnozborskih volitvah tako ne predstavlja zagotovila tudi za lokalne volitve, kar dokazuje tudi primer stranke SMC iz leta 2014. Miro Cerar je takrat s svojo novo stranko osvojil 36 poslanskih mandatov, na lokalnih volitvah, ki so potekale istega leta, pa stranka ni dobila niti enega samega župana.

mestna-občina-murska-sobota županske-volitve socialni-demokrati gibanje-svoboda damjan-anželj tine-novak andrej-mešič