vestnik

Kdo ščiti razvpito soboško tožilko?

Vestnik.si, 17. 2. 2023
Nataša Juhnov
Murskosoboško tožilstvo bo dobilo novo vodjo.
Aktualno

Tožilko Anico Šoštarič z okrožnega državnega tožilstva v Murski Soboti so policisti večkrat zalotili pijano za volanom. Za tri disciplinske kršitve ji je bil v okviru tožilstva izrečen zgolj pisni opomin. Zanjo je predlagan disciplinski postopek še za pet kršitev.

Neverjetna je zgodba tožilke Anice Šoštarič z okrožnega državnega tožilstva v Murski Soboti, ki ga vodi Drago Farič, v Reporterju piše Nenad Glücks. Šoštaričeva je že razvpita po svojih opitih ekscesih. Pred dvema mesecema so jo namreč policisti še tretjič v dobrih treh letih zalotili pijano za volanom. Tedaj se je vračala z obravnave, torej je bila opita v službenem času. V enem od teh primerov je celo pijana povzročila prometno nesrečo. Poleg tega je bila februarja 2021 pijana na delovnem mestu, kjer se je tudi nedostojno vedla. Po vsem skupaj je prav porazno, da je ta gospa še vedno tožilka, pišejo v Reporterju. Na vodstvo tožilstva v Murski Soboti in na vrhovno državno tožilstvo, ki ga vodi generalni državni tožilec Drago Šketa, smo naslovili več vprašanj. Katere tožilske (disciplinske) sankcije so bile do zdaj odrejene zoper Šoštaričevo zaradi omenjenih štirih primerov opitosti. Ali je kateri disciplinski postopek že zastaral? Zakaj je še vedno na funkciji tožilke, če pa je že večkrat ravnala na način, ki ima hujše posledice za ugled poklica državnega tožilca?

9a06f0fc10899cbeecfbd8b68bb638a8
Nataša Juhnov
Drago Farič, vodja murskosoboškega tožilstva

Zakaj ji ni bilo izrečeno prenehanje funkcije? Poudariti velja, da je po zakonu o državnem tožilstvu med disciplinskimi kršitvami tudi »vedenje ali ravnanje državnega tožilca, ki je v nasprotju s samostojnostjo državnega tožilca ali tožilstva ali s katerim se krši ugled poklica državnega tožilca«. Hujša disciplinska kršitev je, če ima njegovo ravnanje hujše posledice za samostojnost oziroma ugled poklica državnega tožilca. V primeru hujših kršitev je med sankcijami mogoča tudi prekinitev tožilske funkcije. Na vrhovnem državnem tožilstvu so za Reporter pojasnili, da je za ta vprašanja pristojen predsednik disciplinske komisije, višji državni tožilec Darko Simonič z okrožnega državnega tožilstva v Mariboru. Pravijo, da ne vrhovno tožilstvo ne okrožno v Murski Soboti nimata pristojnosti nad disciplinskimi sodišči in disciplinskimi tožilci, saj so samostojni in neodvisni. Po pridobitvi podatkov od članov disciplinskega sodišča so jim pojasnili, da zoper to tožilko ni zastaral še noben disciplinski postopek, »za tri prekrške ji je disciplinsko sodišče v letu 2021 izreklo opomin.« Prav ste prebrali: zgolj pisni opomin!? A šokantno je tole. »Za tožilko je predlagan disciplinski postopek še za pet kršitev. Ko bo to mogoče, se bo izvedel enoten postopek za vse kršitve.«

Pravijo, da je Šoštaričeva na svoji funkciji, »ker se doslej postopki proti njej še niso zaključili. Eden od ključnih razlogov za to je njena upravičena odsotnost večino časa disciplinskih postopkov. Prenehanje funkcije ji ne more biti izrečeno, dokler se proti njej ne zaključijo vsi disciplinski postopki.« Pomeni, da je Šoštaričeva očitno večino časa na bolniškem dopustu, s čimer se tudi onemogočajo disciplinski postopki. Pa vendar: za ponavljajoče se hujše kršitve (vožnja v pijanem stanju, nedostojno vedenje) bi ji nedvomno lahko že izrekli sankcijo prenehanja funkcije, prejela pa je le pisni opomin. Očitno zdaj ni problem zgolj Šoštaričeva, pač pa tudi osebe, ki tolerirajo takšno razvrednotenje tožilske funkcije, kar bomo še preiskali, so še napovedali v Reporterju.

tožilka kazen disciplinski-postopek