vestnik

(PRODAJA SAVE) Kdo so igralci, o katerih govori minister? Pomembno vlogo ima tudi Pomurec

Rok Šavel, 21. 1. 2022
STA
Gospodarski minister o igralcih v Savi in okoli nje, ki jih je strah pred izgubo položaja.
Aktualno

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek se je ponovno oglasil glede napovedanih lastniških sprememb v družbi Sava.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, pod katerega resor spada tudi področje turizma, je vnovič komentiral ta hip najbolj vročo temo v politično/gospodarskih krogih - lastniške spremembe v Savi - največjem slovenskem igralcu v turizmu. Počivalšek je v zapisu na družbenem omrežju najprej poudaril pomen turizma za slovensko gospodarstvo in spomnil na to, kako je vlada za njegovo ohranitev v času epidemije namenila dobro milijardo evrov.


Ob tem se je dotaknil prodaje Savinega 43-odstotnega deleža madžarskemu skladu s strani sklada York, kar temu skladu po besedah Počivalška pred tem kar šest let ni uspelo. Jasno je, da je osnovna investicijska logika delovanja tovrstnih skladov ravno poceni prevzem, hitro in učinkovito prestrukturiranje ter nato dražja prodaja podjetja.

Luksemburško/ameriški sklad York je sicer v lastništvo Save vstopil v letih 2015-2016, ko je od številnih bank odkupil za več kot 70 milijonov evrov terjatev do Save. Gre za Savine dolgove, ki izvirajo iz časa Janeza Bohoriča, ko je ta na veliko kupoval z izposojenim in nikoli vrnjenim denarjem, med drugim tudi Terme 3000.  Sava je ta hip zadolžena še za okoli 50 milijonov evrov, njeni upniki pa so tudi njeni največji lastniki. Država si prek Slovenskega državnega holdinga (SDH) in Kapitalske družbe (Kad) lasti 46 odstotkov Save, York pa, kot rečeno, 43 odstotkov.

"Pomembno je vedeti, da je sklad York od nakupa deleža na položajih skupine Sava ohranil skoraj vse igralce. Ko je država hotela odkupiti delež od Yorka, so ti igralci napeli vse sile, da se to ni zgodilo. Zdaj, ko pa je York pridobil kupca na trgu, je strah igralcev pred izgubo “uspešnega” upravljanja znova vse postavil na noge. Ne gre za nikakršno spremembo našega pristopa. Ker želimo zagotoviti najboljše pogoje za delovanje, s pozornostjo spremljamo, kaj se v segmentu dogaja," je zapisal gospodarski minister.

Težko si je predstavljati, da bo Počivalšek preveč zadovoljen, če oziroma ko bo York namesto državi prodal svoj delež Madžarom. S tem bo namreč konec sanj o turističnem holdingu, ki si ga že vrsto let prizadeva vzpostaviti. 

Preberite še:Se bo država odrekla Termam 3000 in Zdravilišču Radenci?


Igralci v Savi


Družba Sava, ki predstavlja upravljavsko središče poslovne skupine Sava, katere strateško usmeritev predstavlja njen turistični del, ima vse od prisilne poravnave enotirni sistem korporativnega upravljanja. Njen izvršni direktor je Gregor Rovanšek, upravni odbor pa sestavljajo Klemen Boštjančič, ki je predsednik upravnega odbora, Dejan Rajbar, njegov namestnik, Aleš Škoberne, Vanessa Grmek in Matej Narat, ki v upravnem odboru predstavlja zaposlene.

Boštjančič
STA
Klemen Boštjančič je predsednik Savinega upravnega odbora, njegov namestnik pa je Dejan Rajbar, ki je predstavnik sklada York. Ta svoj delež v Savi prodaja madžarskemu skladu.



Konec lanskega leta je Boštjančiču, Škobernetu in Rajbarju skupščina družbe Sava podelila nov petletni mandat, čeprav naj bi vladajoča koalicija v upravo želela spraviti Marjana Hribarja, člana SDS, župana Občine Šmarješke Toplice, ki ima bogate izkušnje na področju turizma in je v času Janševe vlade postal direktor Javnega gospodarskega zavoda Protokolarne storitve (JGZ Brdo).


Predsednik upravnega odbora Klemen Boštjančič naj bi sicer veljal za človeka Boruta Jamnika, vplivnega šefa Modre zavarovalnice, Škoberne in Rajbar pa sta predstavnika sklada York, ki naj bi dobrih 43-odstotkov deleža v Savi, prodajal madžarskemu skladu Diof.

Rajbar je glede na uradne evidence tudi zastopnik oziroma eden od dveh direktorjev slovenske izpostave luksemburško/ameriškega sklada York, Škoberne in Boštjančič pa sta tudi nadzornika v družbi Sava Turizem.

Dejan Rajbar je velik strokovnjak z bogatimi izkušnjami na področju upravljanja s skladi. Prihaja iz Prekmurja in je sorodnik Denisa Rajbarja, šefa gradbenega podjetja Dengrad in športnega direktorja Nogometne šole Mura. 

Rajbar, ki sedi še v upravi DZS-ja, saj je York tudi med lastniki družbe iz imperija Bojana Petana, je v telefonskem pogovoru za Vestnik.si dejal le, da v skladu s politiko sklada poslovnih odločitev za medije ne more komentirati. Neuradno pa je prodaja Yorkovega deleža zagotovo v teku, a ni še dokončana. Govora je o številkah okoli 35 milijonov evrov. Država pa ima še zagotovljeno predkupno pravico, ki jo lahko uveljavi v 30 dneh, če pride do dogovora med Yorkom in Madžari. To pa je glede na spremembo letnega načrta upravljanja s premoženjem SDH-ja, njihovim javnim odzivom in navsezadnje tudi glede na komentarje gospodarskega ministra bolj malo verjetno. Ali pač?

Necenzurirano
Veliki igralec tudi Pomurec.
zdravko-počivalšek sava sava-turizem
Kaj zdaj berejo drugi