vestnik

Kdo so zmagovalci čistih zob?

A. Nana Rituper Rodež, Sarah Smith, 4. 6. 2019
Nataša Juhnov
Za čistost zob skrbijo otroci sami, kako so uspešni pa preverjata Andreja Kos in Maja Koudila.
Aktualno

Na zaključni prireditvi Zmagovalci čistih zob se je danes dopoldan v Gledališču Park Murska Sobota zbralo več kot 450 učencev iz zmagovalnih razredov sodelujočih šol. Tiste učence, ki so si v tem šolskem letu najbolj pridno in skrbno čistili zobe, so presenetili z gledališko predstavo in nastopom Boštjana Nipiča, bolj znanega pod imenom Nipke.

98311969fa87fcff490ab311c730871b
Nataša Juhnov
Nipke za zmagovalce čistih zob.


Pod okriljem Zdravstvenega doma Murska Sobota (ZDMS) poteka akcija Zmagovalci čistih zob, ki jo podpira tudi Ministrstvo za zdravje in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada. V letošnjem šolskem letu je sodelovalo 17 osnovnih šol in osem podružnic iz dvanajstih občin, ki jih pokriva ZD MS. Naloga učencev do 5. razreda je bila, da si pridno in skrbno umivajo zobke, medicinski sestri Andreja Kos in Maja Koudila pa sta jim večkrat preverili, kako uspešni so pri tem bili.

8ec908a4ac31a1ecf6c2643f895ddca5
Nataša Juhnov
Zmagovalci čistih zob.


To sta preverili s pomočjo tabletk, ki pokažejo čistost, otroci pa so na podlagi tega dobili različne znake - veselega, srednjega ali žalostnega. Zmagovalni razred na posamezni šoli je postal tisti razred, ki je zbral največ veselih znakov.


V okviru akcije Zmagovalci čistih zob ozaveščamo otroke o pomenu ustne higiene in si prizadevamo pri otrocih razviti dobre navade in jih poučiti, kako si pravilno čistijo zobe, je povedala Andreja Kos. Dodala je, da je smiselno pritegniti še starše, saj bo le tako namen akcije tudi dosežen.
Zadovoljni so tudi, da so lahko letos prvič na zaključno prireditev v Mursko Soboto povabili zmagovalne razrede iz vseh sodelujočih šol, medtem ko so doslej na zaključno prireditev v Ljubljano popeljali le en, zmagovalni razred.

a9220310d929f35aabf6e28ce579af19
Nataša Juhnov
Učenke OŠ II Murska Sobota, Podružnična šola Krog.


Saša, Vanesa, Eva, Kaja, Luna in Ajna so učenke OŠ II Murska Sobota, Podružnične šola Krog. Saša pravi, da za svoje zobke skrbi tako, da si jih najprej očisti z zobno ščetko, nato pa še z zobno nitko. Prav tako Vanesa, ki si jih opere večkrat na dan, da bodo bolj lepi, saj lahko po ščetkanju ostanejo delčki hrane, ki jih je možno odstraniti le s pomočjo zobne nitke. Tudi Eva in Kaja uporabljata podobno tehniko, Luna pa zobne nitke ne uporablja, ker si jih čisti le z zobno ščetko. Ajna, ki je imela skoraj dve leti zobni aparat, si jih je morala umivati večkrat na dan ter pri tem uporabljati različne zobne ščetke in pripomočke. Zobe si še zdaj operem najmanj tri krat, včasih pa do petkrat na dan, pravi.

a2f06cdb822fe6628651563287319b6b
Nataša Juhnov
Ekipa ZD Murska Sobota z nastopajočimi gledališčniki.

Zmagovalci čistih zob ZD Murska Sobota Andreja Kos Maja Koudila nipke