vestnik

Ker sprašuje, bi skoraj letel s tiskovne konference društva

Timotej Milanov, 16. 5. 2018
Timotej Milanov
Varnostnika sta želela odstraniti novinarja zaradi domnevno provokativnega vprašanja. 
Aktualno

Po številnih zapletih okoli nabave vozila za invalida Mitjo Šoštariča naj bi bil posel kmalu končan. Pogodba pripravljena, avtomobil naročen, a denarja še vedno ni.

Beli tiger, društvo za pomoč in samopomoč socialno ranljivim skupinam iz Gornje Radgone, je v Celju pripravilo tiskovno konferenco, na kateri naj bi pojasnili okoliščine dogajanja okoli dobrodelnega koncerta januarja v Benediktu z namenom zbiranja sredstev za 23-letnega Mitjo Šoštariča iz Lenarta, ki je po prometni nesreči ostal tetraplegik. Z zbranim denarjem naj bi Mitji pomagali pri nakupu prilagojenega avtomobila, vendar realizacije posla do danes ni bilo.

ba57f955f69a96d28d14245a08ab0039
Timotej Milanov
Martin Pučko nas je za odgovor na ključno vprašanje napotil na odvetnika.


Kot smo že poročali, se zgodbi predsednika društva Martina Pučka in družine Šoštarič o tem, zakaj je tako, precej razlikujeta. Pučko je pred časom trdil, da naj bi od družine zahtevali, da jim pošlje predračun za nakup vozila, kar se je po številnih razprtijah in obtožbah zgodilo aprila letos. Vendar je zdaj v teku še policijska preiskava, denar pa bo po besedah Pučka nakazan takrat, ko bo zaključena. Pučka je policiji prijavila družina Šoštarič. Kot pove Mitjeva mama Olga Šoštarič, so ga prijavili, ker jim nikoli ni želel predstaviti podatkov, koliko denarja je bilo zbranega s koncertom. Pučko očitek zavrača, na tiskovni konferenci je predstavil tudi zapisnik sestanka, na katerem so predstavili vse podatke o koncertu.
Čakajo Pučka in denar
Kljub policijski preiskavi Pučko vodi pogovore z ljubljanskim podjetjem Rinz ROS, ki bo poskrbelo za predelavo vozila. Kot je povedal, pričakuje, da bo zadeva zaključena v ponedeljek. Direktor družbe Damijan Pavlinec Rinz pravi, da so Pučka čakali na dogovorjenem sestanku že ta teden, vendar nanj ni prišel z opravičilom, da ima druge obveznosti. Kot še pove, so v podjetju pripravili tudi tripartitno pogodbo med podjetjem, Šoštaričem in Belim tigrom, da bi lahko prenakazali denar. Kot pravi, je Šoštarič že nakazal aro, na podlagi katere so lahko naročili vozilo v Fiatovi tovarni v Italiji, zdaj čakajo še samo na preostali denar.


Na koncertu je društvo zbralo 15 tisoč evrov, po plačilu stroškov, ki naj bi jih po dogovoru krila družina, je za nakup vozila ostalo enajst tisoč evrov. Vozilo naj bi stalo okoli 30 tisoč evrov, Pučko pa je še povedal, da so mu v družbi Rinz ROS zagotovili, da bodo poleg sredstev, ki jih je društvo zbralo s koncertom, dobili tudi preostali denar za nakup vozila. "Pučko sploh ni v vlogi, da bi se v to spuščal, in nima pravice o tem razglabljati, on je zbral ta denar v imenu Šoštariča, torej bi moral sredstva nakazati njemu. Ker pa družini ne zaupa, smo se dogovorili, da jih nakaže direktno nam, zaradi česar smo pripravili pogodbo, vendar ga še vedno čakamo."
Šoštaričeva pojasnjuje, da bo predelavo vozila sofinancirala tudi lenarška občina. Pučko pa, da ima društvo odgovornost, da do konca izpelje posel tudi zaradi donatorskih pogodb s podjetji, v katerih je po njegovih besedah določeno, da se bo denar porabil namensko za nakup vozila. A izkazalo se je, da ni bila pred koncertom nikoli sklenjena pogodba med društvom in družino o tem, kako bodo posel izpeljali, zaradi česar danes prihaja do različnih interpretacij. Pučko pravi, da je društvo pogodbo pripravilo, a da je Šoštaričevi nikoli niso želeli podpisati. "Jaz te pogodbe nikoli nisem videla. Sama sem ga pozivala, naj mi jo prinese. Obljubil je, da jo bo, pa je ni nikoli," pravi Olga Šoštarič.
Kje je denar?


Pučko je na tiskovno konferenco prišel v spremstvu dveh varnostnikov. Kot je v začetku pojasnil, zato, ker je v zadnjih dneh prejel številne grožnje zaradi medijskega poročanja o tem primeru. Vendar se je kmalu izkazalo, da so bili varnostniki tam tudi z drugim namenom. Na naše vprašanje, koliko od omenjenega zneska je društvo zbralo na podlagi donatorskih pogodb in koliko s prodajo vstopnic, se je začel izmikati odgovoru. Ob ponovljenem vprašanju pa je povedal, da bodo varnostniki avtorja teh vrstic odstranili iz prostora, ker da ne bo dopustil tovrstnih provokacij. Ker smo z vprašanjem vztrajali, je Pučko varnostnikom naročil, da izvršijo njegovo grožnjo, a so na koncu od namere odstopili - verjetno tudi zaradi prisotnosti televizijskih kamer.


Med vsemi dokumenti je manjkal bistveni: kje je denar.

Pučko je nato pokazal dokumente, iz katerih je razvidno, da je bilo sklenjeno nekaj deset tovrstnih donatorskih pogodb. Večinoma je šlo za manjše zneske, z njihovo pomočjo pa so zbrali približno polovico sredstev. Prisotne novinarje je zanimalo tudi, kje je trenutno zbrani denar. Pučko odgovarja, da je na bančnem računu društva. Na vprašanje, zakaj ni na tiskovno konferenco poleg vseh ostalih dokumentov prinesel bančnega izpiska, ki bi to dokazoval, pa je povedal, naj se s tem vprašanjem obrnemo na odvetnika Igorja Weindorferja, ki zastopa društvo. Poklicali smo tudi Weindorferja, ki pa nam tega ni mogel potrditi, saj pravi, da sam s tem v tem trenutku še ni seznanjen.
Rozmari Petek
Martin Pučko, predsednik humanitarnega društva Beli tiger Fotografija Rozmari Petek
Beli tiger celje GORNJA RADGONA martin pučko