vestnik

KGZS od nove vlade pričakuje posluh za kmete. Izbira kandidatke za kmetijsko ministrico je prijetno presenečenje.

Vestnik.si, STA, 18. 5. 2022
J. K.
Kmetijstvo
Aktualno

Na Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije izbiro Irene Šinko za kandidatko za ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano označujejo kot "pozitivno presenečenje", saj je strokovna in pozna resor. Upajo, da bo imela nova vlada posluh za kmete, ki so najšibkejši člen v prehranski verigi, ter pričakujejo tudi regulacijo zaradi povečevanja stroškov, ki mu rast odkupnih cen ne sledi.

"Po vseh imenih za kmetijskega ministra, ki so krožila, je Irena Šinko kar pozitivno presenečenje," je danes v izjavi za medije v Ljubljani dejal predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) Roman Žveglič. "Menimo, da s svojim delom pozna resor, je iz stroke, pozna tudi nomotehnične zadeve. Je pa od nje same odvisno, kako bo resor vodila, pomembno bo tudi, kakšna bo usmeritev stranke, v katere kvoti je," je dodal. 

Irena Šinko
Robert Balen
Irena Šinko

Koalicijska pogodba je po njegovem mnenju razmeroma ohlapna, tako da daje možnost delovanja v različne smeri. "Kmetje smo najšibkejši člen v tej verigi, smo pred težkimi in hudimi izzivi. Želimo si, da bi vlada dala podporo najšibkejšemu členu, kajti sami smo skoraj nemočni," je poudaril. "Želimo si, da bi imeli od tega nekaj tudi pridelovalci hrane, da se nam bo izplačalo pridelovati, da bomo z veseljem obdelovali slovensko zemljo in da bodo imeli potrošniki kakovostno hrano po zmerni ceni," je dejal.

roman zveglic pl2
Primož Lavre
Roman Žveglič

Žveglič kot prva izziva vidi nadaljevanje usklajevanj z Evropsko komisijo glede strateškega načrta skupne kmetijske politike in ureditev razmerij v prehranski verigi. Pri slednjem so kmetje pred velikimi izzivi, pravi Žveglič. "Vhodni stroški se nam nenormalno dvigujejo, odkupne cene temu ne sledijo in treba bo narediti tudi kakšne regulative," meni.

kmetijstvo zbornica odzivi vlada minister