vestnik

KGZS opozarja na neživljenjske pogoje za pridobitev finančne pomoči rejcem govedi

Vestnik, STA, 12. 5. 2021
Nataša Juhnov
Govedoreja
Aktualno

Vlada pripravlja odlok o finančni pomoči rejcem govedi, ki so utrpeli izpad dohodka zaradi drugega vala epidemije covida-19. Na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS) se s predlagano pomočjo sicer strinjajo, a opozarjajo, da lahko zaradi neživljenjskih pogojev kmetijskega ministrstva brez te pomoči ostane približno 3000 kmetij.

Vladni odlok o finančnem nadomestilu v prireji govejega mesa zaradi posledic drugega vala epidemije covida-19 za obdobje od 1. oktobra 2020 do 31. marca 2021, predvideva finančno pomoč v višini 76 evrov na žival, preračunano na glavo živine. To naj bi bila namreč razlika upada dohodka pri neto dodani vrednosti na podlagi izračuna Kmetijskega inštituta Slovenije, so v sporočilu za javnost pojasnili na KGZS. Na zbornici se s predlagano pomočjo sicer strinjajo, čeprav so sami predlagali pomoč v višini 100 evrov na žival. Je pa KGZS zmotil pogoj ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, da mora upravičenec do pomoči imeti 5. aprila 2021 ali 5. maja 2021 najmanj 70 odstotkov govedi od števila govedi, ki jih je imel 30. septembra 2020, pri čemer se pri izračunu upošteva tudi govedo, mlajše od 12 mesecev.

9e30ef76cedf0745465266c3346e8e00
Nataša Juhnov
Govedoreja

Kot menijo, določba o ponovni najmanj 70-odstotni vhlevitvi govedi ni v ničemer povezana z namenom sektorske pomoči v času epidemije. Poleg tega bo to ustvarilo še dodatne razlike med kmeti, saj bodo upravičenci postavljeni v neenakopraven položaj. Vezava ukrepa sektorske pomoči z vezavo ponovne vhlevitve je zato po oceni KGZS popolnoma neprimerna. "Številni rejci zaradi tega pogoja namreč ne bodo prejeli pomoči. Po podatkih Agencije RS za kmetijski trg in razvoj podeželja je takšnih kmetij oziroma upravičencev približno 3000. V manjših rejah, recimo pri treh živalih, že prodaja samo ene živali pomeni neizpolnjevanje tega pogoja. Prav tako bo težava pri večjih rejcih, ki oddajajo živali v klanje v turnusih ali skupinah," so pojasnili na zbornici.

5549ad3579949e6ae3da12113c857abf
Nataša Juhnov
Govedoreja

Vztrajanje ministrstva pri tem pogoju bo po navedbah KGZS le še povečalo izgubo pri tistih rejcih, ki zaradi tega ne bodo prejeli sektorske pomoči. Zato na zbornici zahtevajo, da se ta določba črta iz odloka. Obenem na kmetijsko gozdarski zbornici opozarjajo upravičence, da naj bodo pri odločbah pozorni, da so zapisani pravilni podatki, predvsem stalež govedi, so še sporočili iz KGZS.

kmetijstvo ministrstvo pomoč zbornica