vestnik

Kirurgi soboške bolnišnice: "Resne poškodbe rešujemo v časovnih stiskah"

A. Nana Rituper Rodež, 9. 1. 2020
Nataša Juhnov
Tudi v Urgentnem centru Murska Sobota, opozarjajo zdravniki, je vedno več nenujnih primerov.
Aktualno

Na zadnji seji sveta zavoda Splošne bolnišnice Murska Sobota so med drugim obravnavali dopis kirurgov glede razmer v Urgentnem centru (UC) Murska Sobota (UC).

V pismu, ki je bilo poslano upravi bolnišnice, podpisali pa so ga nekateri zdravniki in kirurgi, so podrobneje predstavljene kritične razmere v UC. Navajajo, da postaja situacija pri obravnavanju pacientov vse bolj neobvladljiva, da se število obravnavanih pacientov povečuje, da je vse več nenujnih primerov in da zato resne poškodbe vse bolj rešujejo v časovnih stiskah, poleg tega pa je urgentna služba vedno bolj v rdečih številkah.  

Dve tretjini primerov poškodbe


Vprašanja glede razmer smo tudi sami poslali upravi bolnišnice, nekaj dejstev so nam skušali pojasniti v precej skopih odgovorih. Zapisalo so, da podatke o dejavnosti UC sproti spremljajo in jih pošiljajo ministrstvu za zdravje. Od vzpostavitve delovanja UC septembra 2015 se je v povprečju dnevno obravnavalo v enoti za poškodbe 49,2 pacienta, v letu 2019 pa se je to povečalo na 57,3 pacienta, ob tem pa se je realizacija, ki posredno prikazuje tudi zahtevnost obravnav pacientov, ki so obiskali UC, precej zmanjšala.
V minulem letu so od vseh skupnih primerov v UC približno dve tretjini opravili v ambulanti za poškodbe, tretjino pa v ambulanti za bolezni. Potrdili so, da se obseg obravnav, podobno kot v drugih UC po Sloveniji, tudi pri njih povečuje in da so načrt presegli za okoli 30 odstotkov. Presežek opravljenega dela nad načrtovanim v višini 467 tisoč evrov pa žal ne bo plačan, so pojasnili v bolnišnici.

Skupina kirurgov je upravi bolnišnice in vodstvu UC predlagala tudi nekaj rešitev za izboljšanje stanja. Med drugim, da se v prostorih UC tudi z napisom izpostavi, da je ta namenjen samo nujnim bolezenskim stanjem in poškodbam, da bi za vsak neupravičen pregled zaračunali storitev ter da bi triažo opravil urgentni zdravnik in v nadaljnjo obravnavo poslal zahtevne primere.

Kaj odgovarja uprava o spremembah metodologije dela si lahko preberete v novi številki Vestnika. 

urgentni-center-murska-sobota pismo-kirurgov