vestnik

Kitajska se še naprej odpira kljub največjemu izbruhu koronavirusa doslej

STA, R.Š., 8. 1. 2023
Peter Novak
Še večje izbruhe je pričakovati v naslednjih tednih, ko se bo virus širil na podeželje. (Fotografija je simbolična)
Aktualno

Po skoraj treh letih je danes odpravila obvezno karanteno za potnike iz tujine.

Ukrep odprave karantene sledi konec lanskega leta sprejeti odločitvi kitajskih oblasti, da končajo politiko ničelnega covida, ki ji je sledilo hitro naraščanje števila okuženih v državi. Po poročanju svetovnih medijev naj bi se Kitajska od takrat soočala z največjim izbruhom okužb od pojava koronavirusa, število dnevnookuženih pa naj bi znašalo tudi več milijonov. Uradne številke tega sicer ne kažejo, na kar so že opozorili v Svetovni zdravstveni organizaciji.



Na letališču v Pekingu so tako danes odstranili ovire, ki so ločevale potnike iz domovine od tistih iz tujine, enako je bilo v Šanghaju, poročajo tuje tiskovne agencije. Odpravljene so tudi nekatere omejitve za potovanja iz Hongkonga v celinsko Kitajsko. Dnevno bo zdaj mejo na treh prehodih lahko prečkalo do 50.000 prebivalcev Hongkonga, ki pa se bodo morali predhodno registrirati na spletu. Še dodatnih 10.000 jih bo lahko iz Hongkonga na Kitajsko vstopilo na letališčih in v pristaniščih. Že ob napovedi odprave karantene konec prejšnjega leta so številni Kitajci začeli načrtovati potovanja v tujino, a so medtem številne države, med njimi ZDA in več evropskih, uvedle omejitve za potnike iz Kitajske. Države članice Evropske unije in schengenskega območja zanje niso uvedle obveznega testiranja in zaščitnih mask, temveč so v sredo sprejele zgolj tovrstna priporočila, posamezne evropske države pa že sprejemajo obvezne ukrepe. Peking je omejitve označil za nesprejemljive, kljub dejstvu, da je večini turistov od drugod še vedno onemogočen vstop na Kitajsko.

Slovenija brez samostojnih ukrepov



Avstrijci so tako v soboto uvedli obvezno testiranje za vse potnike, ki prihajajo iz Kitajske. Ti bodo morali pred prihodom v Avstrijo predložiti negativen izvid testa na covid-19, avstrijsko ministrstvo za zdravje pa letalskim družbam priporoča, da za potnike uvedejo tudi obvezno nošenje mask tipa FFP2, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan je sicer glede odziva Slovenije dejal, da bodo ukrepi sprejeti na ravni EU, Slovenija pa samostojno ne bo sprejemala nobenih ukrepov. Po pričakovanjih se bo število okuženih na Kitajskem še povečalo v času lunarnega novega leta sredi januarja, saj tedaj milijoni Kitajcev obiščejo svoje sorodnike.

kitajska koronaviros karantena ukrepi izbruh covid-19