vestnik

Kje so jezni na Krajinski park Goričko?

Damjana Nemeš, 24. 3. 2019
Tadej Törnar
Po izvedbi sečnje v Budincih.
Aktualno

Med urejanjem zaraščenih travnikov v Budincih poškodovali cesto in bankine, zato bodo dostop omejili s postavitvijo prometnih znakov. Uničene bankine in cesto bodo popravili. 

Med vaščani Budinec je zavrelo. Jezni so na Javni zavod Krajinski park Goričko (JZ KPG), ki se je lotil košnje in obnove približno 106 hektarjev travnikov na območju Natura 2000 Goričko, saj naj bi izvajalec del, kot trdijo, brez njihovega dovoljenja vozil po njihovih travnikih, jih razril, poškodoval pa tudi občinsko cesto in bankine.


427ba7ad34736b13eac1b11ce8ed29fc
Arhiv Vestnika
Lesno biomaso so vozili, ko je bil teren še mehak, in ob tem domačinom, kot trdijo, uničili travnike.


Kot pojasnjujejo v JZ KPG, "obnova obsega košnjo, odstranjevanje lesne zarasti, kjer je to potrebno, in spravilo biomase s travnikov. Večji del izbranih travnikov je zaraščenih z orjaško zlato rozgo, ki onemogoča rast drugih rastlin in s tem slabi oziroma siromaši travnike, del travnikov pa je zaraščenih tudi z lesno zarastjo«. Na območju Občine Šalovci se kosi na približno petnajstih lokacijah. "Na osmih lokacijah je bila potrebna izvedba sečnje. Nastala biomasa se v skladu z dogovorom z Občino Šalovci in lastniki zemljišč deponira na štirih lokacijah, in sicer v Šalovcih, Markovcih, Budincih in Dolencih. Na kakšen način ali v kakšni obliki bo izvajalec odpeljal posekano drevje z zemljišč in Goričkega, je odgovornost oziroma stvar njega samega. Za lažji transport posekanega drevja se je izvajalec sam odločil za mletje v lesne sekance,« so poudarili v JZ KPG. Prav izdelava lesnih sekancev in njihov prevoz sta zmotila vaščane Budinec, saj je ob tem prišlo do poškodovanja občinske ceste, bankin in travnikov v delu vasi Budinci oziroma na Bejčinem bregu, kjer sta košnja in čiščenje travnikov potekala. Izvajalci projekta menijo, da je tak pristop zahtevala narava dela. »Nekateri travniki, ki jih kosimo in obnavljamo, so na odročnih legah. Zaradi te odročnosti in drugih dejavnikov se je njihova raba začela opuščati. Budinski travniki so en takšen primer, saj so se z leti zarasli. Zaradi pomembnosti izboljšanja in ohranjanja ključnih vrst želimo stanje teh travnikov izboljšati. Prva stopnja obnove je bila odstranitev lesne in grmovne zarasti, pri kateri se kdaj uporabljajo večji stroji.«

Za odpravo posledic je odgovoren zunanji izvajalec


Za obnovo in popravilo poškodovane ceste in bankin je odgovoren zunanji izvajalec, to je PGE, d. o. o., in ta bo po koncu del in odvozu biomase vse posledice odstranil, zagotavljajo zaposleni pri JZ KPG. To nam je potrdil tudi župan Šalovec Iztok Fartek. Občina se je namreč z JZ KPG predhodno dogovorila, da bodo morali poskrbeti za vse poškodbe na cestah in jih tudi odpraviti. »Sanirati bodo morali bankine in približno 50 metrov ceste, menjati en pokrov ter pripeljati gramoz za cesto, ki vodi iz gozda do glavne ceste. Za tiste parcele, ki so jih lastniki prodali in tako omogočili prostor za deponiranje, pa jaz ne morem nič,« je poudaril župan in dodal, da so se nanj obračali vaščani tudi zato, ker je zunanji izvajalec JZ KPG vozil po travnikih. »Travnik ni občinski, ni moj. Nekdo jim je dovolil, da tam vozijo, in če so jim to dovolili lastniki, jaz ne morem ničesar prepovedati,« še dodaja župan, ki si je poškodovane odseke ceste in bankine ogledal z direktorico JZ KPG Stanko Dešnik. A vaščani trdijo, da so vozili tudi po travnikih, katerih lastniki niso dali dovoljenja za to. »Z županom Fartkom smo ves čas v stiku, ga obveščamo in usklajujemo izvedbo del. Ogledali smo si teren in se dogovorili, da si bomo prizadevali najti drugo pot za odvoz lesne biomase z Bejčinega brega,« pravijo v JZ KPG. Z Bejčinega brega so lesno biomaso odpeljali štirikrat, preostali očiščeni les pa bodo sedaj vozili na drugo lokacijo, na gozdno cesto, kjer se bo zmlel, odvažali pa ga bodo po glavni cesti.

Rešitev prometni znak?

Ker je torej čiščenje travnikov in izdelovanje sekancev povzročilo nejevoljo pri vaščanih Budinec, so se na občnem zboru vaščanov z županom dogovorili, da bo občina na omenjenem območju postavila prometni znak, ki bo omejeval promet tovornjakov oziroma večjih strojev ter osno obremenitev do deset ton. »Ta želja je bila izražena, zato bomo omenjena znaka postavili še ta teden,« nam je pred dnevi povedal župan Fartek, Dodal je: »V tem primeru bodo omejeni tudi večji kmetijski stroji. Če bo kdo imel na primer tam koruzo in jo bo želel pospraviti, ko bo čas za to, prav tako ne bo šlo, ker bo postavljen znak. Na to sem vaščane opozoril in od sedaj se bomo tega dosledno držali. Prometna znaka in prepovedi bodo veljali za vse.« Med izvajanjem projekta Gorička krajina po zagotovilih JZ KPG doslej še ni prišlo do večjih težav, se pa lahko pojavijo, kadar ljudje niso dovolj obveščeni, so še povedali. »Z namenom, da bi lokalno prebivalstvo čim bolj obvestili o projektnih aktivnostih, smo izvedli že šest javnih predstavitev projekta, največji problem pa vsekakor vidimo v slabi navzočnosti prebivalcev na teh predstavitvah. Z veseljem pa se bomo odzvali vabilu vaščanov, ki bi o tem želeli izvedeti več, predvsem o namenu izvedbe projekta Gorička krajina.« Neodzivnost vaščanov na omenjenih predstavitvah je poudaril tudi župan, ki je še dodal, da se nikoli ne pojavi problem, ko kdo kaj proda. »Sedaj, ko so izvajalci projekta in njihov zunanji izvajalec prišli in začeli čistiti zaraščene parcele, ki so jih lastniki prodali, pa se pojavi problem, kar res ni logično,« je končal.
Budinci JZ KP Goričko