Na devetem ocenjevanju prekmurskih špricerjev je sodelovalo 30 vinarjev, ki oskrbujejo 87 lokalov. Pogoj, da se sploh uvrstijo na ocenjevanje, je, da vinarji, ne zgolj pridelujejo vino, ampak ga tudi tržijo v lokalih, pridelovati pa ga morajo vvinorodnem okolišu Prekmurja.
Preberite še
Odpri v novem zavihkuLelosi obuja duh Mure: V soboškem proizvodnem obratu se obeta več kot 100 novih zaposlitev
Hitro rastoče kamniško podjetje del proizvodnje iz Kitajske seli v kompleks nekdanjega tekstilnega giganta v Murski Soboti.
Prekmurska vina so začeli ocenjevati leta 2008, eno leto vmes so izpustili, ker je letino potolkla toča. In kako se je skozi leta spremenila kakovost vin? "Raznih začetniških napak ni več. Ko recimo sprva ocenjujemo zgolj vino, ni več oksidacije, barva je takšna kot mora biti, kletarjenje primerno. Kakovost se je gotovo dvignila.
Vendar pa še imamo izzive pred sabo. Vsi vinarji na tem območju bi morali imeti podobna vina, da bi potrošnike na tak okus navadili. Podobna mešanica sort, stopnja sladkorja in kisline," razlagaspecialist za vinogradništvo, sadjarstvo in vinarstvo Ernest Novak.
Za prekmurski špricer mora vino biti suho, alkohola pa ne sme nikakor biti ne več kot 11 odstotkov še pojasnjuje Novak.Glavni namen akcije, ki se imenujeTü točimo prekmurski špricer, je sicer promovirati vina iz Prekmurja, po desetih letih podeljevanja teh oznak, je v Prekmurju označenih 100 lokalov.
Špricer je namreč med nizko alkoholnimi pijačami najbolj razširjena pijača v Prekmurju. "Če ne bi bilo špricerjev, bi bile vinske kleti polne. To je pač prekmurska tradicija. Z radensko daš v telo minerale, z vinom pa poskrbiš za dobro voljo," pravi Novak in doda, da se z dodajanjem radenske alkoholna stopnja zniža za polovico, v vsakem primeru pa ga je priporočljivo piti v zmernih količinah.
Ocenjevanje poteka tako, da pet članov komisije preizkusi vse vzorce in jih oceni. Ocene so do pet točk in se najvišja in najnižja izločita in grejo tri v povprečje. Po ocenjevanju pa člani komisije po lastni presoji na podlagi pokušnje deset najvišje ocenjenih vzorcev razvrstijo od prvega do desetega mesta. Nižji skupni seštevek dodeljenih mest s strani članov komisije pomeni boljšo uvrstitev.
Najboljši špricer tako letos, po njihovi oceni, točijo v gostilnah, kjer jih z vinom oskrbuje Vinska klet Kelenc iz Lendavskih goric. Kako so se razvrstili ostali, pa znano danes.