Vestnik
© 2025 Podjetje za informiranje d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kje točijo najboljši špricer - zdaj znan vrstni red vseh 


Adriana Gašpar
17. 5. 2018, 14.05
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Društvo vinogradnikov Goričko in Javna služba za kmetijsko svetovanje sta pripravila 9. ocenjevanje prekmurskih špricerjev. Najboljši špricer letos točijo v gostilnah, kjer je vino iz Vinske kleti Kelenc iz Lendavskih goric. 

52170d227b9c8bb02f8586da82877ea8.jpeg
Adriana Gašpar
Tü točimo prekmurski špricer. Fotografija Adriana Gašpar

Na devetem ocenjevanju prekmurskih špricerjev je sodelovalo 30 vinarjev, ki oskrbujejo 87 lokalov. Pogoj, da se sploh uvrstijo na ocenjevanje, je, da vinarji, ne zgolj pridelujejo vino, ampak ga tudi tržijo v lokalih, pridelovati pa ga morajo vvinorodnem okolišu Prekmurja.


be986855f6619a04351528ccce54acb9.jpeg
Adriana Gašpar
Ocenjevali so vina 30 vinarjev.

Prekmurska vina so začeli ocenjevati leta 2008, eno leto vmes so izpustili, ker je letino potolkla toča. In kako se je skozi leta spremenila kakovost vin? "Raznih začetniških napak ni več. Ko recimo sprva ocenjujemo zgolj vino, ni več oksidacije, barva je takšna kot mora biti, kletarjenje primerno. Kakovost se je gotovo dvignila.

4ebfd4d05db7adebb686efeacbe49d38.jpeg
Adriana Gašpar
30 ocenjevanih vinarjev svoje vino prodaja v 87ih lokalih.

Vendar pa še imamo izzive pred sabo. Vsi vinarji na tem območju bi morali imeti podobna vina, da bi potrošnike na tak okus navadili. Podobna mešanica sort, stopnja sladkorja in kisline," razlagaspecialist za vinogradništvo, sadjarstvo in vinarstvo Ernest Novak.

0cae58777983b5d27c282270d58f66a4.jpeg
Adriana Gašpar
Tü točimo prekmurski špricer. Fotografija Adriana Gašpar

Za prekmurski špricer mora vino biti suho, alkohola pa ne sme nikakor biti ne več kot 11 odstotkov še pojasnjuje Novak.Glavni namen akcije, ki se imenujeTü točimo prekmurski špricer, je sicer promovirati vina iz Prekmurja, po desetih letih podeljevanja teh oznak, je v Prekmurju označenih 100 lokalov.

0e4f97c30e672b449b781ad9f82b5a12.jpeg
Adriana Gašpar
Vina ocenjujejo deset let. Eno leto vmes ga niso, ker je letino uničila toča.

Špricer je namreč med nizko alkoholnimi pijačami najbolj razširjena pijača v Prekmurju. "Če ne bi bilo špricerjev, bi bile vinske kleti polne. To je pač prekmurska tradicija. Z radensko daš v telo minerale, z vinom pa poskrbiš za dobro voljo," pravi Novak in doda, da se z dodajanjem radenske alkoholna stopnja zniža za polovico, v vsakem primeru pa ga je priporočljivo piti v zmernih količinah.

d493972409fd0a4de8e92c087eff9296.jpeg
Adriana Gašpar
"Tü točimo prekmurski špricer" je oznaka stotih gostiln po Prekmurju.

Ocenjevanje poteka tako, da pet članov komisije preizkusi vse vzorce in jih oceni. Ocene so do pet točk in se najvišja in najnižja izločita in grejo tri v povprečje. Po ocenjevanju pa člani komisije po lastni presoji na podlagi pokušnje deset najvišje ocenjenih vzorcev razvrstijo od prvega do desetega mesta. Nižji skupni seštevek dodeljenih mest s strani članov komisije pomeni boljšo uvrstitev.

77a6a409c366a6f9754cabf25c54d8d6.jpeg
Adriana Gašpar
Vina je ocenjavala petčlanska komisija.

Najboljši špricer tako letos, po njihovi oceni, točijo v gostilnah, kjer jih z vinom oskrbuje Vinska klet Kelenc iz Lendavskih goric. Kako so se razvrstili ostali, pa znano danes.

f80f3602ab867acb8efa8b254032f11f.jpeg
Ernest Novak
9. ocenjevanje prekmurskih špricerjev.


© 2025 Podjetje za informiranje d.o.o.

Vse pravice pridržane.