vestnik

(Klimatska naprava v avtomobilu) Pretirano hlajenje škoduje zdravju

M. Ha, A. B., 11. 7. 2023
Jure Kljajić
Slika je simbolična.
Aktualno

Razlika ne sme biti več kot sedem stopinj. Ob neuporabi naprave se lahko razvijejo bakterije.

Zajel nas je drugi vročinski val in ena od mukotrpnih stvari ob vročih dneh je prav gotovo vožnja v razgretem avtomobilu, s tem da imajo ti danes po večini že rešitev – klimatsko napravo. A tudi s to moramo ravnati preudarno, saj nam njena nepravilna uporaba lahko prinese številne težave. Kot nam je povedal specialist interne medicine Štefan Horvat, so klimatske naprave lahko nevarne, če jih ne uporabljamo oziroma jih uporabljamo le občasno. Na mestih, kjer je vlaga, v tem primeru v kondenzatorju, se ob neuporabi naprave rade razvijejo razne bakterije, ki lahko povzročijo različna vnetja. Zato je pomembno, da se klimatska naprava redno servisira, predvsem pa, da se redno uporablja.

Na zaprt krog delovanja

»Še bolj kot infekcija pa je nevarna prenizko nastavljena temperatura. Hladen zrak, ki se odbija od stekla, dobimo namreč naravnost v oči in nos in tako pogosto pride do vnetja oči ali sinusov, pojavljajo se tudi glavoboli. Uporabo klimatske naprave vsekakor priporočam, vendar je smiselno, da jo imamo nastavljeno v zmernem temperaturnem območju, da torej ne pretiravamo. Sam jo imam vse leto nastavljeno recimo na 23 stopinj Celzija,« še pove Horvat in doda, da ljudje velikokrat tožijo, da jim postane slabo, ko se usedejo v vroč avto.

»V tem primeru je smiselno vključiti avto, odpreti okna in počakati zunaj kakšni dve minuti, da se temperatura v avtomobilu zniža. V vročini nam namreč lahko hitro pade tlak, saj se žile hitro razširijo, ker želi telo oddati temperaturo. Pogosteje se to zgodi pri tistih, ki imajo že sicer nizki tlak.« Primerno nastavljena in urejena klimatska naprava vpliva tudi na zbranost med vožnjo in s tem na varnost v prometu. Če nam je vroče in smo nemirni, dogajanja na cesti ne zaznamo dovolj pozorno.

štefan-horvat
Jure Zauneker
Kot nam je povedal specialist interne medicine Štefan Horvat, so klimatske naprave lahko nevarne, če jih ne uporabljamo oziroma jih uporabljamo le občasno.

Tilen Poredoš, mehanik v centru AMZS v Murski Soboti, ob tem pravi, da klimatsko napravo med vožnjo nastavite na zaprt krog delovanja oziroma na tako imenovano notranje kroženje zraka, s čimer izključite dotok vročega zraka iz zunanjosti. Zrak bo tako krožil le znotraj kabine in se hitro ohladil na želeno temperaturo. Priporočljivo je še, da ohlajeni zrak kroži okoli voznika ali potnika in ni usmerjen naravnost v človeka. Ventilatorje oziroma prezračevalne šobe zato usmerite stran od ljudi. Razlika med nastavljeno temperaturo in zunanjo temperaturo naj ne bo večja od sedmih stopinj Celzija.

Luža ni razlog za preplah

Pogosto vozniki šele v prvih zares toplih dneh ugotovijo, da prezračevalni sistem ne deluje tako, kot bi moral. Vsak odklon od običajnega delovanja klime, začenši s smradom, vlago in nihajočo temperaturo, pomeni, da je treba odkriti vzrok za očitne klimatske spremembe v kabini. Avtomobilsko klimo je tako treba redno vzdrževati – priporočljiv servisni interval je vsaki dve leti. »Nekatere dele klimatske naprave je treba vzdrževati dokaj pogosto in redno, da preprečimo težje okvare sistema. Gre predvsem za menjavo filtrov in razmeroma preprost, a nujen poseg čiščenja prostora pred kondenzatorjem, ki je neposredno za masko motorja.« Polnjenje hladilnega plina in dopolnitev olja v sistemu je po mehanikovih besedah dobro opraviti na vsake tri do štiri leta, odvisno od uporabe avta in prevoženih kilometrov.

simbolična, avto-klima-gretje, prezračevanje, vročina, mraz, poletje, zima
Jure Kljajić
Slika je simbolična.

Če v poletni pripeki pod avtomobilom opazite lužo čiste vode, to ni razlog za preplah, še pove Tilen Poredoš. Voda pod avtom je potrdilo, da klimatska naprava dela dobro. Luža nastane zaradi dobrega odvajanja kondenza. To hkrati pomeni tudi manjšo možnost nastanka bakterijske kontaminacije zraka oziroma smradu zaradi bioloških nečistoč – gliv, lišajev in alg – v prezračevalnem sistemu. Napravo sicer lahko uporabljamo vse leto, saj zrak tudi osuši, ne le ohlaja, in pozimi tako nimamo težav z orošenimi vetrobranskimi stekli. 

klima vročina nasveti