vestnik

Kljub toplemu vremenu, razmere na cestah niso idealne

Vestnik, 5. 3. 2021
Damjana Nemeš
Toplo vreme minulih dni je na ceste že privabilo motoriste. Fotografija je simbolična.
Aktualno

Prvi pomladni sončni žarki so na ceste že privabili motoriste. Slovenska policija ob tem opozarja, da razmere na cestah še zdaleč niso idealne, in da ne gre preskoči priprav.

"Na začetku motoristične sezone je asfaltna površina še vedno hladna in ne omogoča optimalne oprijemljivosti pnevmatik, zaradi zime pa je lahko na vozišču veliko udarnih jam in peska od zimskega posipa," tako policija, ki dodaja, da se morajo motoristi zavedati, da njihove sposobnosti obvladovanja motornega kolesa po vsej verjetnosti še niso na ravni iz prejšnjih let. Svetujejo, da je treba začeti počasi in pregledati motorno kolo. 

Kaj spada med priprave?

Policisti motoristom svetujejo, da pred vožnjo preverite zračni tlak v pnevmatikah in jih v prvih kilometrih primerno ogrejejo. Dosledno je treba upoštevati zaščitno čelado in si jo pravilno zapeti. Vizir na čeladi naj bo čist. Oblecite se v oblačila s ščitniki. Nadalje pravijo, da je motorno kolo ozko, zato lahko pri večji hitrosti drugi prometni udeleženci motoriste hitro spregledajo. Hitrost naj bo zato primerna okoliščinam. "Na motornem kolesu imejte podnevi vedno prižgane zasenčene žaromete. Nosite zaščitna oblačila s čim več odsevniki in čelado svetle barve. Nosite tudi odsevni brezrokavnik," je še eden od pomembnih dejavnikov. 

moto-klub-kamagot, radenci, motoristi, silvestrska-vožnja
Dani Mauko
Toplo vreme minulih dni je na ceste že privabilo motoriste. Fotografija je simbolična.

Pri vožnji skozi levi ovinek se motoristi odmaknite od ločilne črte na sredini vozišča, kajti sicer bo glava brzela tudi meter globoko po smernem vozišču za nasprotni promet. Še posebej je treba hitrost in način vožnje prilagoditi v prvih minutah deževja. Če motorno kolo nima zavornega sistema ABS, v dežju ali na spolzkem vozišču ni priporočljivo zavirati na talnih označbah. Policisti še pravijo, da se je treba izogibati asfaltnim površinam, na katerih je posut pesek, razlito olje ali podobno. Nadalje poudarjajo, naj motoristi ne vozijo pod vplivom alkohola, mamil ali psihoaktivnih zdravil, pa tudi v primeru utrujenosti. "Reakcijski čas v idealnih pogojih je 0,6 - 0,8 sekunde, v cestnem prometu v povprečju eno sekundo, pri nezbranem ali utrujenem vozniku pa že dve sekundi ali več." Nadaljujejo, da je zavorna pot do ustavitve pri hitrosti 100 kilometrov na uro 40 metrov. 

"Vsem voznikom enoslednih motornih vozil svetujemo, naj bodo izjemno previdni, hitrost svoje vožnje pa naj prilagodijo razmeram na cesti. Nižja hitrost daje več možnosti, da se pravočasno izognete nevarnim situacijam" tako policija. Tudi voznike drugih motornih vozil poziva k tem, da vozijo previdno. "Motoristi so zaradi ozke silhuete pogosto slabše vidni. Pri premiku vozila naj se zato dobro prepričajo, da imajo prosto pot, predvsem pa naj bodo spoštljivi do vseh prometnih udeležencev, ki sodijo v kategorije šibkejših ter ranljivejših," zaključujejo možje v modrem. 

motoristi policija razmere