vestnik

Kmalu na voljo elektronske vinjete, na kaj morate biti pozorni

R.Š., 7. 11. 2021
Bobo
Prvega decembra bomo prvič dobili elektronske vinjete.
Aktualno

Prvega decembra bomo prvič dobili elektronske vinjete.

Naslednji mesec bomo lahko kupili letne vinjete (in polletne za motorna kolesa) samo še v digitalni različici in ne več v obliki nalepke. Nakup elektronske vinjete bo mogoč po spletu in na fizičnih prodajnih mestih, cene vseh vrst vinjet pa ostajajo nespremenjene, so sporočili z Družbe za avtoceste Republike Slovenije (Dars).

vinjeta, 2020
Nataša Juhnov
Kmalu bo konec s praskanjem vinjet, saj bo prvega decembra moč kupiti elektronsko vinjeto.

Dars vzpostavlja posebno spletno stran (evinjeta.dars.si), kjer bodo na voljo vse potrebne informacije, elektronsko vinjeto pa bo mogoče kupiti v spletni trgovini od 1. decembra. Obstoječa letna vinjeta ostane veljavna do vključno 31. januarja 2022. S 1. februarjem 2022 pa se bodo nalepke poslovile, saj bo tudi tedensko in mesečno uporabo cestninskih cest mogoče plačati le z elektronsko vinjeto. Elektronska vinjeta bo zgolj nadomestila vinjeto v obliki nalepke in bo vezana na registrsko številko vozila. Za nakup boste zato potrebovali registrsko številko vozila, za katerega bo kupljena e-vinjeta, pri spletnem nakupu pa še elektronski naslov in izbrani brezgotovinski način plačevanja (plačilno kartico), so opozorili.

Elektronska vinjeta ne bo več vezana na koledarsko leto, ampak bo veljala eno leto od izbranega datuma, ki ga boste določili ob nakupu. Primer: letna e-vinjeta z izbranim datumom 15. aprila 2022 bo veljala do vključno 15. aprila 2023. Vse vrste e-vinjet bo mogoče kupiti do največ 30 dni pred izbranim datumom začetka veljavnosti, so med drugim poudarili na Darsu.

vinjeta elektronska-vinjeta dars