vestnik

Kmalu se bomo lahko sprehodili po Prekmurskem trgu v Ljubljani

Timotej Milanov, 15. 3. 2019
Timotej Milanov
Marjan Šiftar, Milan Kučan, Aleksander Jevšek in Darja Potočnik
Aktualno

Odbor za pripravo aktivnosti ob 100. obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, ki mu predseduje prvi predsednik Republike Slovenije Milan Kučan, se je vnovič sestal v Murski Soboti in pri tem predstavil aktivnosti, ki so v teku. 

Kot pravi Kučan, se bodo kmalu začeli tudi nekateri s tem povezani dogodki v Ljubljani, saj po njegovem mnenju program ne sme biti omejen samo na Prekmurje, temveč je bil ves čas zamišljen kot vseslovenski program. Med drugim se v Ljubljani že pripravlja ureditev Prekmurskega trga, kjer bo tudi spomenik, posvečen prelomnim dogodkom. Trg se bo po Kučanovih besedah nahajal ob Poljanski cesti v bližini Ambroževega trga. Slovenska akademija znanosti in umetnosti (SAZU) pa pripravlja mednarodni simpozij, ki se bo po dveh dneh iz Ljubljane preselil še v Mursko Soboto. V odboru želijo, da bi slovenska vlada prevzela pokroviteljstvo nad letošnjim dogajanjem in da bi bil predsednik vlade Marjan Šarec slavnostni govorec na osrednji prireditvi avgusta v Beltincih. Poleg tega tudi soboška škofija in Teološka fakulteta pripravljata cerkveni simpozij o vlogi katoliških duhovnikov v pripravah na pariško mirovno konferenco.


Priložnost, da se pokaže razvoj Prekmurja

“Proslava mora biti obrnjena v prihodnost, ne v preteklost, ki je lahko boleča za naše sodržavljane madžarske narodnosti,” pravi Kučan. Kot je znano, prekmurski Madžari iste dogodke doživljajo kot nacionalno bolečino, saj je Madžarska s Trianonsko pogodbo izgubila dve tretjini državnega ozemlja. “Ne želimo, da bi proslava izpadla kot neke vrste zmagoslavje v zvezi s tedanjimi dogodki,” še pove Kučan, ki dodaja, da želijo v sklopu dogodkov Prekmurje afirmirati kot majhno in multikulturno skupnost. “To je tudi priložnost, da se pokaže na razvoj Prekmurja.” V aktivnosti se bo tako vključila tudi Pomurska gospodarska zbornica z organizacijo ekonomsko-razvojnega foruma na temo razvojnih perspektiv regije. Marjan Šiftar iz Ustanove dr. Šiftarjeve fundacije je poudaril, da sta bila na današnji seji odbora prisotna tudi soboški škof Peter Štumpf in častni škof Evangeličanske cerkve Geza Erniša, ob osrednjem dogodku avgusta bo tako tudi ekumenska maša za domovino. Program obsega že 74 različnih dogodkov, končal pa se bo marca prihodnje leto z izdajo zbornika o omenjenem simpoziju SAZU. Soboški župan Aleksander Jevšek pravi, da pri izvajajnu programa sodelujejo tudi druge prekmurske občine. Soboška občina pa načrtuje še postavitev posebnega spomenika na Trgu zmage v Murski Soboti. Program obeležitve 100. obletnice združitve je finančno ovrednoten na 250 tisoč evrov, organizacija proslave v Beltincih pa bo stala 50 tisoč evrov.
100. obletnica združitve prekmurskih Slovencev z