vestnik

Kmetijska ministrica po protestih pozvala k organiziranemu in enotnemu dogovarjanju glede zahtev kmetov

STA, Vestnik.si, 22. 2. 2024
Sa. R.
"Ko smo analizirali in pregledovali, na kakšen način se zadev lotiti, smo ugotovili, da so praktično vse zahteve povezane med sabo, in se bodo zato vzporedno peljale," pravi ministrica za kmetijstvo Mateja Čalušić.
Aktualno

Ministrica za kmetijstvo Mateja Čalušić se je danes v Postojni odzvala na proteste kmetov, ki so se zvrstili tudi v Murski Soboti. Po njeni oceni nobena od zahtev kmetov ni prioritetna in taka, da bi lahko hitro spremenila stanje in izboljšala stanje v kmetijstvu, ampak gre za degradacijo zadnjih desetletij in mogoče premalo posvečanja pozornosti temu sektorju v Sloveniji.

Na ministrstvu potekajo pogovori z deležniki v kmetijstvu, pri čemer so vzporedno odprli vse problematike v kmetijstvu. "Ko smo analizirali in pregledovali, na kakšen način se zadev lotiti, smo ugotovili, da so praktično vse zahteve povezane med sabo, in se bodo zato vzporedno peljale," je Čalušić ob robu obiska Postojne, kjer se je seznanila s posledicami tamkajšnjega izlitja gnojevke, dejala o današnjih protestih kmetov.

Po njeni oceni nobena od zahtev ni prioritetna in taka, da bi lahko hitro spremenila stanje in izboljšala stanje v kmetijstvu, ampak gre za degradacijo zadnjih desetletij in mogoče premalo posvečanja pozornosti temu sektorju v Sloveniji.

Se je pa ministrica dotaknila plačil za območja z omejenimi dejavniki za kmetijsko dejavnost (OMD-plačila) in zahteve kmetov, da se omenjena plačila izvzame iz obdavčitve.


Pri tem je spomnila, da na ministrstvu pripravljajo analizo samega stanja in kakšen vpliv ima obdavčitev OMD. Ta analiza, ki bo končana do aprila, bo potem osnova za morebitne spremembe zakona o dohodnini in za iskanje nadaljnjih ukrepov za izboljšanje ekonomskega položaja kmeta. Vendar to "ni samo vprašanje izvzetja obdavčitev OMD-plačil, ampak je problem veliko širši", je dejala.

Kmetje si za torek želijo sestanka glede OMD, pri čemer Čalušić pričakuje, da bodo kmetijske organizacije prišle na torkov sestanek, na katerem se bodo pogovorili o postopnih ukrepih, tudi ko gre za OMD.

"Vseh stališč, za katere so se zavzemali, sem se dosledno držala tudi kot ministrica. Ves čas se zavzemam za rešitev težav, tako da verjamem, da se bomo v torek s kmetijskimi organizacijami tvorno pogovorili o tem," je poudarila. Obžalovala je, da se ni mogla udeležiti današnje seje odbora za kmetijstvo, kjer je pogovor tekel o stanju in prihodnosti kmetijstva.


Kmetje so se danes na protestih med drugim zbrali v Murski Soboti, Gornji Radgoni, na Ptuju, v Celju, Novem mestu in Kranju. Ob tem so izpostavili niz zahtev do vladajoče politike, med drugim zaščito kmetijskih zemljišč, prevetritev OMD-plačil in zmanjšanje birokracije, protest pa je bil tudi del vseevropskih protestov proti skupni kmetijski politiki. Podporo kmetov je ob tem izrazil Sindikat kmetov Slovenije, ki poudarja, da so protesti samoorganizirani, evropske kmete pa je v težak položaj spravila EU.

shod protest kmetijstvo ministrica izjava