vestnik

Kmetijska ministrica želi dvigniti ugled poklicu kmeta

Vestnik.si, STA, 28. 2. 2024
Sa. R.
Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić je danes v Murski Soboti napovedala, da bo ena njenih glavnih nalog dvigniti ugled poklicu kmeta.
Aktualno

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić je danes v Murski Soboti napovedala, da bo ena njenih glavnih nalog dvigniti ugled poklicu kmeta. Trenutno stanje v kmetijstvu je po njenih besedah nekoliko neprijetno, a verjame, da bodo uspeli strniti moči za razvoj in skupno prihodnost, nujen pa je dialog o potrebnih težkih korakih.

Svoj prvi uradni obisk v Pomurju, osrčju slovenskega kmetijstva, kot se je izrazila, je ministrica začela z nagovorom na konferenci o skupni kmetijski politiki v EU v letih 2023-2027 v okviru evropskega projekta Zdravje v naših rokah.

Z novim strateškim načrtom kmetijstva so po njenih besedah vsi že imeli nekaj izzivov, prav tako z akcijskim terminskim načrtom novega programskega obdobja, ki se sprejema te dni. Izrazila je željo, da bi v teh načrtih vsi tvorno sodelovali s svojimi prispevki, saj prav teren pozna pravo problematiko. "Strateški načrt je okvir, ki nas usmerja, ki določa, v kakšnem odnosu bomo kot družba in kot kmetijski sektor delovali družbeno odgovorno in skupno prispevali k boljšemu jutri, kar se tiče prehranske varnosti," je dejala.

Čalušić meni, da je kmetijstvo eden od naših temeljev, saj se vse začne z zdravo in varno hrano, pridelano v lokalnem okolju, do česar pa je po njenem mnenju še daleč. Opozorila je, da nas vse čaka tudi velik korak k soočanju s podnebnimi izzivi, gre za "kislo jabolko, ki ga bomo morali ugrizniti". "Moramo se začeti o tem pogovarjati in se tvorno skozi dialog pripraviti na težke korake, ki so bili potrebni že včeraj," je dejala.



V kmetijstvu opozarjajo na velike težave, na terenu se čuti veliko nezadovoljstvo. Zato je treba po besedah ministrice ugotoviti, kaj v družbi delamo narobe, da kmetijstvo ni več vzdržna panoga za dostojno preživetje. "S tem se bom kot ministrica za kmetijstvo najpogosteje ukvarjala, z vprašanjem, kaj moramo še narediti in izboljšati. Ob tem, da smo nekje vmes izgubili odnos s stroko, ki je zelo dobra in jo bomo morali vključiti, da pride do zdrave in varne hrane," je dodala.

Dogodka v Murski Soboti so se udeležili tudi pomurski poslanci Sara Žibrat, Tine Novak, Darko Kranjc in Dejan Suč ter soboška podžupana Timi Gomboc ter Jure Lang.


Konferenco je v sklopu evropskega projekta pripravila ena od lokalnih televizij, sledila pa je še okrogla miza o povezovanju pridelave in politike ter skupnih rešitvah za kmetijske izzive.

kmetijstvo politika ministrica murska-sobota