vestnik

Kmetijska zadruga Radgona

Janko Votek, 19. 4. 2018
Nataša Gider
Danilo Rihtarič direktor KZ Radgona je na občnem zboru izpostavil, da je bilo lansko letu na trgu s kmetijskimi pridelki stabilno
Aktualno



Člani KZ Gornja Radgona so na rednem letnem občnem zboru potrjevali poročilo o poslovanju za lansko leto. Zadruga je lansko leto zaključila s pozitivnim izidom. Presežek prihodkov nad odhodki znaša 4.824 evrov. Direktor zadruge Danilo Rihtarič je v predstavitvi poročila poudaril, da je za zadrugo pomemben pozitiven poslovni rezultat, bistveno manj pa višina dobička, saj zadruga mora skrbeti za koristi svojih ustanoviteljev – kmetov. To pa pomeni, da jim omogoča čim ugodnejšo nabavo repromaterialov in zagotovi odkup in prodajo pridelkov. Na ugoden poslovni izid zadruge so vplivale dokaj stabilne cenovne razmere pri kmetijskih pridelkih. Stabilizirale so se odkupne cene govejega in prašičjega mesa, dvignile so se odkupne cene poljščin. Iz krize se je izvlekla najbolj kritična panoga – proizvodnja mleka. Cene mleka so lansko leto konstantno rasle. Zaradi večje zanesljivosti je zadruga zamenjala kupca mleka. Odpovedala je pogodbo o prodaji Pomurskim mlekarnam in zdaj prodaja mleko Ljubljanskim mlekarnam.
To je en del zgodbe, nekaj povsem drugega pa je ozadje poslovne zgodbe KZ Radgona. Zadruga je v lanskem letu ustvarila skoraj 29 milijonov evrov prihodkov. Od tega odpade na prihodke od prodaje blaga in storitev malo čez 26 milijonov evrov. Zadruga v prihodkih izkazuje za 310 tisoč evrov finančnih prihodkov. Malo več kot polovica izvira prihodkov iz deležev v družbah v skupini. V primeru KZ Radgona je to prihodek iz dobička hčerinske družbe KG Črnci. Posledično to pomeni, da je KG Črnci del ali celoten dobiček v obliki dividend nakazala lastniku KZ Radgona. V lanskem letu je imela zadruga nekaj čez 8.600 evrov slabitev in to na račun mesne industrije Košaki. Zadruga ima za 1,9 milijona evrov kratkoročnih obveznosti. Dejansko je tej 1,6 milijona, saj v te zajeta anuiteta plačila dolgoročnih obveznosti v višini 370 tisoč evrov. Ob tem ima zadruga za 2,4 milijona evrov dolgoročnih obveznosti. Zaenkrat zadruga uspeva sproti servisirati svoje obveznosti do bank. V letošnjem letu tudi ni bilo nobenega reprograma terjatev.


pozitivno leto KZ Radgone