vestnik

Kmetijski razpis za ukrep: sodelovanje  

Janko Votek, 22. 12. 2018
Nataša Juhnov
Na Goričkem trenutno deluje 140 mladih prevzemnikov kmetij.
Aktualno

Ministrstvo spodbuja sodelovanje znotraj kmetijskega sektorja, kot tudi krepitev sodelovanja med kmetijstvom in drugimi sektorji.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v Uradnem listu objavilo dva javna razpisa za ukrep sodelovanje in sprememba javnega razpisa za zagon dejavnosti za mlade kmete. Namen javnih razpisov za ukrep sodelovanje je podpreti projekte, ki spodbujajo sodelovanje med kmetijskimi gospodarstvi in drugimi akterji s ciljem razvoja lokalnih trgov in kratkih dobavnih verig ter diverzikacije dejavnosti na kmetiji v povezavi z izobraževanjem o okolju in hrani oziroma zdravstvenim, socialnim in invalidskim varstvom. S spremembo 4. javnega razpisa za podukrep 6.1 Pomoč za zagon dejavnosti za mlade kmete pa se podaljšuje rok za oddajo vlog do konca januarja naslednje leto.
Ukrep Sodelovanje
Ministrstvo z omenjenima javnima razpisoma daje močno spodbudo krepitvi sodelovanja znotraj kmetijskega sektorja, kot tudi krepitvi sodelovanja med kmetijstvom in drugimi sektorji. Potencial ukrepa Sodelovanje je v spodbujanju mnogovrstnega sodelovanja na najrazličnejših področjih in v povezovanju, ki je nujno potrebno za hitrejši razvoj kmetijstva in tudi širšega podeželja. Ključno pri tem pa je, da bodo vsi projekti stremeli k jasnemu rezultatu. Cilj objavljenih razpisov namreč ni financirati študije ali raziskave, temveč jasen, praktičen rezultat, ki bo sodelujočim kmetijam in ostalim akterjem prinesel konkretne rešitve v smeri potencialnega razvoja novih dejavnosti na kmetiji oziroma uspešnejšega dostopa do lokalnega trga. Cilji so jasni, poti do teh ciljev pa so stvar odločitev članov partnerstva. V središču vsega mora biti kmetija oziroma kmetijsko gospodarstvo.
Oba Javna razpisa se izvajata preko ukrepa Sodelovanje, ki se financira iz Programa razvoja podeželja. Podukrep 16.4 Vzpostavitev in razvoj kratkih dobavnih verig in lokalnih trgov je namenjen izvedbi projektov sodelovanja kmetijskih gospodarstev in posrednikov s ciljem vzpostavitve lokalnega trga ter s tem povezanih promocijskih dejavnosti. Za ta namen je razpisanih skoraj 3,6 mio evrov nepovratnih sredstev.
Podpora se nanaša na vzpostavitev in razvoj kratkih dobavnih verig in lokalnih trgov in je namenjena izvedbi projektov sodelovanja kmetijskih proizvajalcev, predelovalcev in posrednikov, ki izvajajo odkup in prodajo kmetijskih ali nekmetijskih proizvodov na lokalnem trgu končnim potrošnikom preko kratkih dobavnih verigah.
V okviru tega podukrepa se prednostno sledi ciljem povečanja oskrbe z lokalno hrano na lokalnem trgu, povečanja oskrbe obratov javne prehrane z lokalno hrano, povečanja prodaje proizvodov iz shem kakovosti, ekoloških proizvodov, proizvodov, ki izhajajo iz avtohtonih in tradicionalnih sort in pasem in novih proizvodov na ravni partnerstva ter uporabe različnih prodajnih poti.
Podukrep 16.9 Diverzifikacija dejavnosti na kmetiji je namenjen izvedbi projektov sodelovanja, v okviru katerih se na kmetiji poskusno izvedejo aktivnosti, ki se nanašajo na področja izobraževanja o okolju in hrani, zdravstvenega varstva, socialnega varstva oziroma invalidskega varstva s ciljem preučitve možnosti razvoja teh aktivnosti na kmetiji. Za ta namen je razpisanih skoraj 1,5 mio evrov nepovratnih sredstev.
Podpora se nanaša na področje diverzifikacije dejavnosti na kmetiji in je namenjena spodbujanju projektov sodelovanja med kmetijami in izvajalci programov izobraževanja, zdravstvenega, socialnega in invalidskega varstva z namenom preučitve možnosti razvoja dejavnosti, ki se nanašajo na izobraževanje o okolju in hrani oziroma zdravstvenega, socialnega in invalidskega varstva, tudi na kmetiji.
V okviru tega podukrepa prednostno sledimo ciljem razvoja novih oblik nekmetijskih dejavnosti na kmetijah, ki bi lahko prispevale k ustvarjanju novih delovnih mest na kmetijah ter povečanju njihovega dohodka.
Ključni pogoji ob vložitvi vloge na javni razpis:
- na podlagi sklenjene pogodbe o medsebojnem sodelovanju vzpostavljeno partnerstvo,
- projekt, v katerem partnerstvo opredeli predvidene cilje, rezultate, aktivnosti in stroške,
- javna podpora na posamezno vlogo znaša do 100 odstotkov upravičenih stroškov projekta,
- oddaja vlog na oba javna razpisa je možna od 14. januarja do 12. aprila 2019
Objavljena bo tudi sprememba razpisa za zagon dejavnosti za mlade kmete. Gre za podaljšanje roka za prijavo do konca januarja.
razpis tudi za socialni varstvo na kmetiji