vestnik

Kmetijsko ministrstvo prevzela Pomurka Irena Šinko: Bistveno je povečanje samooskrbe s hrano

T. L., 2. 6. 2022
Twitter
Irena Šinko je prevzela kmetijsko ministrstvo.
Aktualno

Dober mesec dni po državnozborskih volitvah so poslanci potrdili novo vladno ekipo, dosedanji premier Janez Janša in novi premier Robert Golob sta v sredo opravila primopredajo poslov. Danes posle predajajo še dosedanji ministri. Tudi dosedanji kmetijski minister Jože Podgoršek je posle predal Ireni Šinko.

Irena Šinko je danes prevzela posle na Ministrstvu za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano od dosedanjega ministra Jožeta Podgorška. Ta se je ob primopredaji zahvalil vsem sodelavcem za odlično in tvorno sodelovanje ter jih spodbudil k ohranjanju ljubezni do resorja in k zavzetemu delu še naprej. Svoji naslednici je zaželel veliko uspeha pri vodenju vsebinsko enega najbolj zahtevnih resorjev, še posebno v težkem obdobju, ki čaka ta sektor.

Nova ministrica se je dosedanjemu ministru zahvalila za dosedanje delo in korektno primopredajo ter mu zaželela veliko uspeha pri nadaljnjem delu. Predstavila je tudi področja, ki bodo ključna pri njenem delu v tem mandatu. "Resor, ki ga prevzemam, je v tem času zelo težak. V prihajajočem obdobju bomo imeli veliko dela. Bistveno pa je, da ostajamo na sedanjem ohranjanju oziroma na povečevanju samooskrbe. Od tega bo odvisno, kako dobro in stabilno bo življenje v Sloveniji. Ključni so tisti, ki pridelujejo hrano - torej kmetje in ostali deležniki, ki se zavzemajo za pridelovanje hrane. Agroživilska veriga mora biti poštena in trdna, ne smemo pa izpustiti potrošnika, on je namreč tisti, za katerega pridelujemo. Zavedam se tudi, da bodo podnebne spremembe krojile naš vsakdan. Zato se moramo v strateškem načrtu nove skupne kmetijske politike prilagoditi nanje. In ne nazadnje je hrana odvisna od obsega kmetijskih zemljišč, torej je bistveno, da jih ohranjamo. Gozdovi nam varujejo okolje, lahko jih dobro izkoriščamo, upam pa tudi, da bodo izboljšali lesno industrijo, o čemer govorimo že od leta 2016," je poudarila.

irena-šinko ministrstva-za-kmetijstvo,-gozdarstvo-in-prehrano predaja-poslov