vestnik

Kmetje bodo pogajanja z vlado nadaljevali junija, napovedujejo tudi vložitev amandmajev

Vestnik.si, 30. 5. 2023
Jure Kljajić
Kmetje bodo pogajanja z vlado nadaljevali junija.
Aktualno

Kmetijske organizacije so se minulo sredo z ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ponovno usedli za pogajalsko mizo, kjer so ponovno poudarili, da od svojih zahtev ne odstopajo.

Kmetje s svojimi prizadevanji na predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali niso mogli vplivati, zato napovedujejo vložitev amandmajev, na naslednjih pogajanjih, ki bodo 9. junija, pa zahtevajo tudi prisotnost predsednika vlade Roberta Goloba. 

Kot so zapisali v skupni izjavi za javnost predstavniki Sindikata kmetov Slovenije, Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije, Zveze slovenske podeželske mladine, Zveze kmetic Slovenije in Zadružne zveze Slovenije, ne bodo dovolili, da bo zakon v predlagani obliki sprejet, saj predvideva tako imenovano živalsko policijo, kar popolnoma diskreditira rejce ter stroko, v predvideni obliki pa ne bo reševal mučenja živali, ki ga predlagatelji zakona naslavljajo, so še zapisali. "Zato bodo takoj, ko bo svoje mnenje podala zakonodajno-pravna služba Državnega zbora, vložili amandmaje."

shod, traktorji, kmetje
Marko Vavpotič / M24
Kmetje bodo pogajanja z vlado nadaljevali junija

Kot še piše v izjavi, so preko Zadružne zveze Slovenije pridobili pravno mnenje Inštituta za javno upravi o ustavnosti Uredbe o programu upravljanja območij Natura 2000 za obdobje 2023–2028, ker je pomemben temelj za nadaljnja argumentirana pogajanja. 

Povzetke pravnega mnenja so na pogajanjih, ki so potekala 24. maja, predstavili ministrici za kmetijstvo, po predstavitvi mnenja kmetom na Igu pa bodo povzetki pisno poslani pristojnima ministroma. "Ministrica nam je zagotovila, da se bo pravilnik o masnih bilancah začel izvajati v začetku oktobra v obliki, kot je bil lani podpisan, pogajanja pa se bodo, kot smo že zapisali, nadaljevala v petek, 9. junija z obema pristojnima ministroma. 

sindikat-kmetov-slovenije pogajanja vlada