vestnik

Kmetje bodo upravičeni do nadomestila za škodo, ki jo je povzročila zlata trsna rumenica

D. N., 8. 9. 2023
Senka Dreu
Bolezen trt se v vinogradih širi s pomočjo ameriškega škržatka.
Aktualno

Vlogo bo na Agenciji za kmetijske trge in razvoj podeželja možno oddati med 10. in 31. oktobrom

Vinogradniki na območjih, okuženih z zlato trsno rumenico (ZTR), bodo upravičeni do finančnega nadomestila za odstranjene trse v vinogradih, kjer je imelo do 20 odstotkov trsov simptome omenjene nevarne in neozdravljive bolezni trte. To je v torek sporočila Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), vloge pa bodo lastniki vinogradov na Agenciji Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja lahko oddajali med 10. in 31. oktobrom. Če je torej v vinogradu vsaj 20 odstotkov trsov s simptomi bolezni, se bo vinogradnik lahko prijavil na razpis ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano za prestrukturiranje ali obnovo vinogradov.



Kot so še sporočili iz UVHVVR, bo do finančnega nadomestila upravičen vinogradnik, ki je vpisan kot nosilec kmetijskega gospodarstva v register kmetijskih gospodarstev (RKG) v skladu z zakonom, ki ureja kmetijstvo, ob tem pa mora izpolnjevati pogoje za pridobitev finančnega nadomestila v skladu z vladno uredbo o ukrepih za zatiranje in preprečevanje bolezni. Strošek, upravičen do pomoči v skladu s to uredbo, je izguba ali škoda, ki jo je vinogradniku povzročila ZTR na rastlinah od 2. junija 2022, ko je bila izdana odločba, ki določa razmejena območja bolezni. Finančno nadomestilo upravičencem ne bo dodeljeno, če skupna višina finančnega nadomestila na posameznega upravičenca ne presega sto evrov.

Za ugotavljanje upravičenosti števila uničenih rastlin trte se upošteva stanje števila rastlin v RKG od 1. avgusta do 31. oktobra tekočega leta, razlika pa predstavlja število uničenih trt, ki se jih nato upošteva pri izračunu upravičenih stroškov.

Spomnimo, bolezen trt se v vinogradih širi s pomočjo ameriškega škržatka, v Sloveniji pa so glede na stopnjo razširjenosti in okuženosti vinogradov določena razmejena območja ZTR. Ta obsegajo tako okužena območja kot varovalne pasove in žarišča okužb v severovzhodni, jugovzhodni in zahodni Sloveniji. Okuženo območje v severovzhodni Sloveniji je za Pomurje določeno v občinah Dobrovnik, Lendava in Sveti Jurij ob Ščavnici ter v katastrskih občinah Desnjak, Bučkovci, Drakovci, Moravci, Godemarci, Presika, Nunska Graba, Rinčetova Graba, Kamenščak, Stara Cesta, Mekotnjak, Radomerje, Gresovščak, Plešivica, Ilovci in Slamnjak v Občini Ljutomer ter v delu katastrske občine Globoka v Občini Razkrižje. Varovalni pas je določen v vseh preostalih pomurskih občinah razen v že naštetih katastrskih občinah v ljutomerski in razkriški občini.

Po uradni potrditvi omenjene bolezni na trtah se po navodilih UVHVVR na razmejenih območjih izvajajo predpisani ukrepi za izkoreninjenje ali zadrževanje širjenja ZTR, ključna ukrepa za to sta odstranjevanje okuženih in simptomatičnih trsov ter pravočasno zatiranje ameriškega škržatka z ustreznimi insekticidi, to se mora po že omenjeni vladni uredbi po novem izvajati tudi na okuženih območjih in ne le v varovalnih pasovih.

zlata-trsna-rumenica uvhvvr