vestnik

Kmetje prihodnji teden s traktorji v Ljubljano. Pristojno ministrstvo pravi, da se težav ne da rešiti naenkrat

Vestnik.si, 12. 3. 2024
Jure Kljajić
Protestni konvoj Pomurskih kmetov.
Aktualno

Kmetijsko ministrstvo zahteve kmetov jemlje resno, so se pa izražene težave nakopičile v daljšem obdobju ter se jih ne more rešiti naenkrat in takoj, temveč v procesu medsebojnega sodelovanja, so izpostavili na ministrstvu. Njihova prioriteta ostaja iskanje konstruktivnih rešitev, so zapisali ob napovedani stavki kmetov.

Slovenske kmetijske organizacije so malo po poldnevu napovedale, da bo prihodnji teden v torek potekal vseslovenski kmečki protest. Kmetje se bodo s traktorji, kmetijsko mehanizacijo in transparenti odpravili v Ljubljano, kjer bodo predvidoma med 10. in 14. uro mirno protestirali pred pristojnimi ministrstvi in na Trgu republike. Nezadovoljni so namreč s pogajanji z vlado, kjer ni nobenega napredka oziroma jim ta ne prisluhne niti pri uresničitvi vsaj sedmih prioritetnih zahtev. 

simbolična, dron, prekmurje, občina-beltinci, lipovci, kmetijstvo, polja, polje
Jure Kljajić
Fotografija je simbolična.

Medtem na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano odgovarjajo, da razumejo njihovo stisko, ki je posledica negotovosti pri opravljanju kmetijske dejavnosti ter razmer na trgu s kmetijskimi proizvodi, prav tako resno jemljejo zahteve kmetov. "Vendar pa so se problemi nakopičili v daljšem obdobju in se jih ne da rešiti naenkrat niti takoj, temveč v procesu medsebojnega sodelovanja oziroma pogovora. Prioriteta bo še naprej iskanje konstruktivnih rešitev, ki bodo v dobro vseh," so dodali. 

Kmetijske organizacije so sicer izpostavile, da so protest pripravljene odpovedati oziroma ga zamrzniti, v kolikor bodo izpolnjene vse njihove ključne zahteve oziroma če bo ostala nedorečena le kakšna zahteva in bo za njeno izpolnitev potreben dodaten čas za dogovor. 

ministrstvo kmetijstvo protest