vestnik

Kmetje pripravljajo opozorilni protest, napovedan je tudi za pomurske kraje

Vestnik.si, STA, 24. 3. 2023
Vanesa Jaušovec
Sindikat kmetov Slovenije zaradi različnih zahtev do kmetov in perečih težav v kmetijstvu v petek organizira opozorilni protest po več krajih po državi.
Aktualno

Sindikat kmetov Slovenije zaradi različnih zahtev do kmetov in perečih težav v kmetijstvu v petek organizira opozorilni protest po več krajih po državi. Še pred tem bo sindikat skupaj z nekaterimi drugimi organizacijami na težave v kmetijstvu opozoril na novinarski konferenci ob 11. uri pred državnim zborom.

Povod za protest so predvsem okoljske zahteve do kmetov. "Tisoč let smo kmetovali na teh zemljiščih in varovali naravo, sedaj pa imamo samo omejitve. Okoljevarstvene organizacije postavljajo režim na naših zemljiščih, ni pa rešitev. Kmetje smo zgroženi ob teh zahtevah," je dejal predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved. Opozoril je, da kmetom pretijo novi davki, pereča so cenovna neskladja, težave so tudi z zvermi, saj njihova populacija narašča, je del težav oz. zahtev izpostavil Medved.Na mirnem protestu, ki bo glede na podatke o zbirnih lokacijah, objavljenih na spletni strani sindikata, potekal v več kot 20 krajih po državi, bodo kmetje s traktorji in transparenti vozili po lokalnih cestah ali pa se bodo pripeljali pred sedeže območnih kmetijsko-gozdarskih zavodov. Povsod bodo prebrali enaka opozorila, kot jih bodo pred tem predstavili tudi na novinarski konferenci v Ljubljani, je povedal Medved. "Mirni bodo, ne bodo ovirali prometa. Želimo opozoriti, da bomo stopnjevali pritisk na slovensko politiko, če nas ne bo poslušala," je dodal Medved. Zagotovil je, da se bodo protestniki po približno eni uri mirno razšli. Sklep o organizaciji protesta je Sindikat kmetov Slovenije sprejel na občnem zboru prejšnji teden v petek.

Sodeč po objavi na spletni strani sindikata, bodo zbori kmetov potekali tudi v Lendavi, Svetem Juriju ob Ščavnici, Ljutomeru in Murski Soboti. 

V objavi na družbenem omrežju facebook je zapisano, da bodo kmetje z območja Upravne enote Murska Sobota opozorilni shod pripravili v petek, ob 14. uri, na parkirišču Kmetijsko gozdarskega zavoda Murska Sobota. Tam bodo predstavili svoje zahteve. Med poudarki so 'Slovenski kmetje svojih gruntov ne damo', Najbolj rodovitna zemlja naj ostane kmetijska', 'Jesti želimo kakovostno lokalno, ne pa tujih žuželk', 'Zahtevamo priznanje vrednosti kmečkega stanu', 'Za pošteno delo zahtevamo pošteno plačilo'. 

kmetijstvo sindikat protest
Kaj zdaj berejo drugi