vestnik

Kmetje za rento, a ministrstvo je ne more zagotoviti

T. M., 5. 8. 2019
Nataša Juhnov
Na ministrstvu pravijo, da bodo skušali najti rešitve v okviru slovenskega proračuna. 
Aktualno

Številni lastniki kmetij ostanejo brez vsakršnega prihodka, potem ko kmetijo prepustijo mlademu prevzemniku.

V Kmetijsko-gozdarskem zavodu Murska Sobota se zavzemajo za uvedbo rent, s katerimi bi omogočili preživljanje kmetovalcem, ki se odločijo, da kmetijo prepustijo mlademu prevzemniku. Lastnik kmetije, ki recimo kmetijo prenese na sina pri 55. letu, lahko po tem ostane brez vsakršnega prihodka. Z rento bi jim omogočili dostojno življenje in morda koga tudi prej spodbudili k prepustitvi gospodarstva mlajšemu. Po besedah direktorja Kmetijsko-gozdarskega zavoda Murska Sobota Franca Režonje bi lahko rento financirali s sredstvi iz Programa razvoja podeželja. Ta ukrep so že predlagali Kmetijsko-gozdarski zbornici, ta pa kmetijskemu ministrstvu. Prizadevajo si, da bi ukrep zaživel v naslednji perspektivi po letu 2021. Kot pravi Režonja, gre za ukrep, ki ga pomurski kmetje soglasno podpirajo.


542e239fedcc1ebdc4d2c19bf2edd6a5
Zauneker Jure
Po besedah direktorja Kmetijsko-gozdarskega zavoda Murska Sobota Franca Režonje bi lahko rento financirali s sredstvi iz Programa razvoja podeželja.


Na ministrstvu za kmetijstvo pojasnjujejo, da v obdobju izvajanja Programa razvoja podeželja 2014–2020 evropske pravne podlage ne omogočajo ukrepa, s katerim bi lahko podprli tudi prenosnike, tako kot so jih v obdobju izvajanja programa v letih 2007–2013 z ukrepom za zgodnje upokojevanje kmetov. »Tudi v pravnih podlagah za strateške načrte skupne kmetijske politike (SKP) po letu 2020 ni predvidena podpora prenosnikom, ki po nacionalni zakonodaji ne izpolnjujejo upokojitvenih pogojev. Še vedno pa ostaja ena od prioritet SKP generacijska pomladitev nosilcev kmetijskih gospodarstev.« Kot še pravijo, se na ministrstvu zavedajo težav, ki lahko nastanejo na kmetijah, zato bodo z drugimi resorji preverili, ali je mogoče najti rešitev za prenosnike v okviru slovenskega proračuna. »Do tedaj pa v izogib problemom, ki lahko nastanejo, če prenosnik po prenosu kmetije ostane nepreskrbljen, priporočamo, da kmetije predajo le tisti prenosniki, ki imajo zagotovljen vir dohodka zunaj kmetije ali pa jim medsebojni odnosi v družini omogočajo delitev dohodka in s tem vir za preživetje,« so še zapisali.

kmetje renta Franc Režonja