vestnik

(Knjigobežnica v Rogašovcih) Bralcem na voljo več kot 150 knjig

Damjana Nemeš, 5. 2. 2022
Julijana Meckar
Prve knjige za knjigobežnico so prispevale članice upravnega odbora rogašovskega kulturnega društva Angela Benko Lang, Metka Recek in Julijana Meckar, pozneje pa je eno škatlo knjig podarila tudi Gabrijela Granfol Peurača.
Aktualno

Kulturno društvo (KD) Rogašovci je v preddverju rogašovske kulturne dvorane vzpostavilo knjigobežnico. S projektom, ki v Sloveniji poteka od leta 2011 in spodbuja izmenjavo knjig med bralci, želijo člani društva spodbuditi občane k branju.

»Branje spodbuja našo domišljijo, nas sprosti. Je kot pogovor, saj vse knjige govorijo, vendar zna le dobra knjiga tudi prisluhniti. V času, ko nas mediji zasipajo z obilo negativnimi informacijami in nas ta koronski čas vse bolj razdvaja, je ravno knjiga dobro nadomestilo, da umirimo čustva in zberemo misli,« pravi Julijana Meckar, predsednica KD Rogašovci in pobudnica vzpostavitve knjigobežnice v občini.


Ideja za vzpostavitev brezplačne izmenjave knjig v občini se ji je porodila decembra 2020. »December je mesec, ko puščamo staro za sabo in delamo načrte za naprej. Žal nas je leto 2020 soočilo z novo realnostjo. Ker se epidemiološka slika ni spremenila, niti tega ni bilo pričakovati, sem kot predsednica društva razmišljala, kaj bi še lahko ponudili občanom. Kulturna dejavnost v obliki, kot smo je bili vajeni, torej nastopi, prireditve, vaje, je bila zelo omejena,« pove. Ker tudi sama rada bere, so se ji na knjižni polici začele kopičiti knjige, ob pogledu nanje pa se je spomnila na projekt izmenjave knjig, o katerem je pred časom brala na spletu. »Idejo sem predstavila članicam upravnega odbora društva in podprle so jo. Dogovorile smo se, da idejo predstavimo tudi županu, ki nas je podprl in nam tudi ponudil pomoč pri vzpostavitvi projekta v občini.« 
Trenutno le na eni lokaciji
Prvotna zamisel je bila, da bi hiške oziroma police s knjigami postavili na treh različnih krajih v občini. Po pogovoru z županom so se v društvu odločili, da jih bodo najprej postavili v preddverju kulturne dvorane, zato jim je občina zagotovila prostor in prispevala tudi police za knjige. Preostali dve knjižni polici so želeli postaviti v eni od občinskih pekarn, vendar do končnega dogovora z lastniki ni prišlo. 

knjigobežnica, občina-rogašovci, kulturno-društvo-rogašovci
Julijana Meckar
Knjigobežnica v Rogašovcih.

Prve knjige s polic so si zainteresirani lahko izposodili že minulo soboto, ko je knjigobežnica v rogašovski občini zaživela. Posebnih pravil pri izposoji knjig ni, veljalo naj bi le, da vsak eno knjigo odda in eno vzame. »Bralci nam lahko o prebrani knjigi pustijo tudi sporočilo. Ta bomo zbrali in se najzvestejšim bralcem tudi oddolžili.« 


Želijo si mladinske literature 
Na knjižnih policah in v dveh namenskih zabojčkih se je ob vzpostavitvi knjigobežnice nabralo okoli 150 enot knjižnega gradiva, prve knjige so prispevale članice upravnega odbora društva Angela Benko Lang, Metka Recek in Julijana Meckar, pozneje je eno kartonsko škatlo knjig podarila Gabrijela Granfol Peurača.

knjigobežnica, občina-rogašovci, kulturno-društvo-rogašovci
Julijana Meckar
Knjigobežnica v Rogašovcih.

»Gre predvsem za romanopisje, nekaj čtiva je tudi o osebni rasti, najdejo pa se tudi pravljice in slikanice za najmlajše, ki sta jih prispevali Jasna Ficko in Barbara Hajdinjak, ki je tudi poslikala knjižno polico ter zaboja za odlaganje knjig,« je povedala Meckarjeva. Na policah si želijo še kakšne mladinske literature in dela slovenskih pesnikov, zato bodo veseli, če jim bo kdo podaril tovrstno čtivo. »Pričakujemo, da bo odziv na projekt pozitiven in dobro sprejet. Če bomo ugotovili, da je zanimanje za branje in izposojo knjig, bomo z veseljem razmislili o še kakšnem kotičku, kjer bodo bralce čakale knjige,« je sklenila sogovornica.

knjigobežnica rogašovci kulturna-dvorana