vestnik

(KNJIŽNICA LJUTOMER) Tresla se je gora, rodila pa se je miš: Laissanijeva do tretjega mandata

R. Š., 6. 9. 2024
Ines Baler
Svet zavoda je izbral Laissanijevo, ljutomerski občinski svet pa ji je sredi avgusta na korespondenčni seji podelil soglasje za tretji zaporedni petletni mandat.
Aktualno

Dosedanja direktorica ostaja na čelu javnega zavoda kljub signalom, ki so nakazovali morebitne vodstvene spremembe

V ljutomerski knjižnici se je tresla gora, rodila pa se je miš. Ustanoviteljica, ljutomerska občina, se je namreč lotila sprememb ustanovnega odloka javnega zavoda, ki bo bistveno spremenil njegovo organizacijo in delovanje, saj naj bi se h knjižnici pripojila še ljutomerski dom kulture in mladinski kulturni center (MKC), ravno tako se z novim odlokom spreminja sestava sveta zavoda. Trenutno svet zavoda sestavlja sedem članov, od tega so štirje predstavniki ustanoviteljev, dva predstavnika zaposlenih in en predstavnik uporabnikov, po novem pa bi bil svet zavoda šestčlanski, pri čemer bi bili predstavniki ustanovitelja trije, po enega predstavnika pa bi imeli še zaposleni, uporabniki s področja kulture in uporabniki MKC iz vrst mladih.

Nov odlok je bil v prvem branju sprejet, občina je obenem zaradi izteka mandata iskala štiri nove člane sveta zavoda, predstavnike ustanoviteljev, obstoječi svet zavoda pa je hkrati hitel z razpisom za direktorja. Nekoliko nerodno je, da je komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja že izbrala nove predstavnike ustanovitelja, med katerimi so po naših informacijah tudi stara imena, potrditi jih mora še občinski svet na naslednji seji, kjer mora biti ravno tako za dokončno sprejetje obravnavan še nov ustanovni odlok javnega zavoda. Ta pa bo, kot že navedeno, spremenil sestavo sveta zavoda, saj bo en predstavnik ustanovitelja manj. V vsakem primeru se je vmes že iztekel drugi mandat direktorice Vesne Laissani, ki je glede na dogajanje in signale iz občine trepetala, ali bo dobila zaupanje še za tretji mandat na čelu ljutomerske knjižnice. Ne nazadnje je celo županja Občine Ljutomer Olga Karba na seji občinskega sveta javno izrazila zahtevo po spremembah in po svežem, modernejšem pristopu v javnem zavodu.

Priložnosti za to je bilo veliko, saj je na ponovni razpis, ki je bil objavljen kmalu po nato razveljavljenem prvem, prispelo kar šest prijav. Med njimi so bila po naših informacijah tudi znana imena iz ljutomerske družbeno-politične scene. Kljub temu na čelu javnega zavoda na koncu ni prišlo do sprememb. Svet zavoda je izbral Laissanijevo, ljutomerski občinski svet pa ji je sredi avgusta na korespondenčni seji podelil soglasje za tretji zaporedni petletni mandat. Tokrat tudi v praksi. Leta 2019 ga namreč za drugi mandat ni dobila, a se je sklep občinskega sveta na poti do ljutomerske knjižnice izgubil, zato je v skladu z odlokom po 60 dneh samodejno obveljalo, da je bilo soglasje podano. Laissanijeva bo tako, če sredi mandata ne bo prišlo do kakšnih nepredvidenih sprememb, javni zavod vodila skupno najmanj 15 let.

knjižnica ljutomer