vestnik

Ko sta stiska in strah prevelika

A. Nana Rituper Rodež, 23. 4. 2020
Nataša Juhnov
Ker razsaja zelo nalezljiva bolezen, so stike med ljudmi odsvetovali in jih celo prepovedali, zato pa se lahko posamezniki še bolj kot sicer počutijo osamljene in prestrašene.
Aktualno

Med epidemijo koronavirusa, ko se nenehno poroča o njegovem širjenju in nenehnem povečevanju števila obolelih in posledicah, ki jih povzroča, se pri posameznikih nemalokrat razvije občutek zaskrbljenosti, strahu in nemoči.

Ker razsaja zelo nalezljiva bolezen, so stike med ljudmi odsvetovali in jih celo prepovedali, zato se lahko posamezniki še bolj kot sicer počutijo osamljene in prestrašene. Vse to lahko vodi do različnih obremenilnih čustvenih stanj in do pojava žalosti, strahu, tesnobe, agresije ali jeze, pravi psihologinja Danijela Šunjić Egić iz Zdravstvenega doma (ZD) Murska Sobota in doda, da nekateri ljudje čustvene stiske lajšajo s pretirano uporabo alkohola, poživil, pomirjeval ali s kakšnimi drugimi nezdravimi sredstvi ali početjem.
Tudi to bo minilo

V centru za krepitev zdravja ZD Murska Sobota so zato odprli telefonsko številko za razbremenilne in svetovalne pogovore. »Naši svetovalci so na voljo vsem, ki se znajdejo v duševni stiski, ki potrebujejo razbremenilni pogovor ali kakšen nasvet,« je povedala Šunjić Egićeva. Lahko jih pokličete vsak delavnik med 8. in 20. uro na številko 041 396 192 ali jim pošljete vprašanja po elektronski pošti na naslov psiholog.covid19@zd-ms.si.

Poleg tega strokovni sodelavci Nacionalnega inštituta za javno zdravje priporočajo, naj človek, ki se počuti tesnobno ali zaskrbljeno zaradi širjenja virusa, skuša ostati miren. »Imejmo v mislih, da gre za obdobje, ki je trenutno težko, a bo minilo,« pravijo. Svetujejo, da zmanjšamo izpostavljenost medijskim vsebinam, ki nas dodatno vznemirjajo, in informacije poiščemo v tistih medijih, ki sporočajo objektivne podatke in informacije ter ne vnašajo dodatnega nemira. Izogibati se je treba tudi tistim posameznikom, ki v tem času še dodatno širijo negativnost in krepijo naše strahove.
Vseeno pa je treba ohranjati socialne stike, kolikor je v trenutnih okoliščinah možno oziroma varno, ali po telefonu ali s pomočjo novih tehnologij. Ukvarjajmo se z aktivnostmi, ki nam pomagajo prebroditi neprijetne življenjske položaje in obvladovati neprijetna čustva, in s takimi, ob katerih se počutimo dobro in nas spravljajo v dobro voljo in izboljšujejo razpoloženje. Lahko beremo, se posvečamo kuhanju, gledamo kakšno oddajo, se doma razgibavamo ali odpravimo v naravo in na svež zrak, če je to mogoče. Za sprostitev naj se nikakor ne posega po cigaretah, alkoholu in drugih drogah, saj lahko to situacijo še poslabša ali celo pripelje do odvisnosti, opozarjajo strokovnjaki.
stiska strah danijela-šunjić-egić